Hlavní obsah

Mluvčí haagského soudu zaplatí pokutu za prozrazení tajných dokumentů

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bývalá mluvčí Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu byla v pondělí odsouzena za pohrdání soudem. Za prozrazení existence tajných dokumentů musí zaplatit pokutu 7000 eur (zhruba 180 000 korun).

Foto: Profimedia.cz

Florence Hartmannová

Článek

Francouzka Florence Hartmannová byla mluvčí soudu šest let. Podle soudu prozradila tajné dokumenty, zřejmě o účasti srbské vlády v bosenské válce v roce 1990. Dokumenty poskytl Bělehrad kvůli procesu s bývalým srbským prezidentem Slobodanem Miloševičem. Hartmannová o citlivých údajích informovala ve své knize a v novinovém článku.

U soudu argumentovala, že měly být uvolněny už během jiného procesu, v němž Bosna neúspěšně žalovala Srbsko za genocidu. Hartmannové zástupce navíc tvrdil, že o dokumentech před ní informovali už další novináři a proces s ní má jen nastavit precedens.

Hartmannové hrozilo sedm let za mřížemi a téměř patnáctinásobek pokuty, kterou nakonec dostala.

Přesný obsah dokumentů nebyl zveřejněn, ale zřejmě byly záznamem kontaktů mezi srbskou vládou a bosenskosrbskou armádou. Podle Hartmannové by mohly dokázat účast Bělehradu na válečných zločinech v Bosně - zejména na masakru až 8000 muslimů ve Srebrenici v roce 1995.

Reklama

Výběr článků

Načítám