Hlavní obsah

Záhada ve francouzské firmě, zaměstnanci páchají sebevraždy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francii znepokojují zprávy z jednoho z největších podniků v Evropě. Společnost France Telecom totiž v poslední době neblaze proslula statistikou sebevražd svých zaměstnanců. K dobrovolnému odchodu ze života se rozhodlo již 23 zaměstnanců od začátku roku 2008. Poslední případ se odehrál v pátek. Informovala o tom BBC.

Článek

V pátek se zabila 32letá žena, pracující pro firmu v Paříži. Jen několik dní před tím se o sebevraždu pokusil 49letý muž z městečka Troyes nedaleko Paříže. Muž si vrazil do břicha nůž, následně poté byl převezen do nemocnice.

Kvůli neblahé statistice se přou odbory s vedením podniku. Situaci začal řešit i tamní ministr práce Xavier Darcos. Zatím co odbory ze sebevražd nepřímo obviňují vedení podniku, management se hájí tím, že počty mrtvých se nevymykají průměrům.

Nutné je dodat, že France Telecom zaměstnává sto tisíc lidí. Podle údajů Světové zdravotnické organizace připadlo loni na Francii v průměru 26,4 sebevražd mezi muži na 100 tisíc lidí. U žen to bylo 9,2 mrtvých na sto tisíc.

Podle odborářů za úmrtími může být například neustálá honba za větší výkonností. Zejména starší zaměstnanci kvůli tomu prý mohou utrpět psychickou újmu. Odbory v tomto ohledu vyzdvihují zejména privatizaci společnosti, která prý se zaměstnanci velice pohnula.

France Telecom byl privatizován v roce 1998. Na 40 tisíc pozic bylo ukončeno. Odbory tvrdí, že na zaměstnance je mnohdy vyvíjen tlak, aby buď odešli, nebo raději změnili pracovní pozici v rámci podniku.

Vedení France Telecomu však odmítá. K současnému stavu pouze odvětilo, že již v roce 2000 bylo zaznamenáno na 28 sebevražd mezi zaměstnanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám