Hlavní obsah

Slota nařkl maďarské poslance z velezrady

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Vládní Slovenská národní strana (SNS) požádá o zrušení Strany maďarské koalice (SMK) a strany Most-Hír, pokud se poslanci těchto stran zúčastní zasedání fóra poslanců tzv. Karpatské kotliny v Budapešti. "Fórum Karpatské kotliny je podřízené maďarskému parlamentu. Účastí na tomto zasedání se poslanci slovenského parlamentu dopustí velezrady," uvedl předseda SNS Ján Slota.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

Poslanci SMK a Most-Híd zastupují ve slovenském parlamentu zájmy půlmiliónové maďarské menšiny žijící na jihu Slovenska. "Podáme žádost na generální prokuraturu na zrušení těchto dvou stran," dodal Slota.

SNS se chce obrátit na imunitní výbor slovenského parlamentu, aby maďarští poslanci přišli o mandáty. Straně vadí především fakt, že fórum Karpatské kotliny je stálou institucí maďarského parlamentu a poradním orgánem maďarského zákonodárného sboru.

Už v roce 2008 poslanci slovenského parlamentu vyjádřili obavu, že maďarský parlament zřízením tohoto poradního orgánu nepřípustně zasahuje do vnitřních záležitostí suverénní Slovenské republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám