Hlavní obsah

Obama vyplísnil Browna za propuštění atentátníka z Lockerbie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington

Americký prezident Barack Obama v telefonickém rozhovoru s britským premiérem Gordonem Brownem ve čtvrtek kritizoval Británii, že dala milost Abdalu Basatovi Muhammadovi Midžrahímu, odsouzenému za atentát nad skotským městečkem Lockerbie. Uvedl to Bílý dům, jehož vyjádření citovala BBC.

Foto: Stefan Rousseau/Pool, Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

„Prezident vyjádřil svoje rozčarování nad rozhodnutím skotské vlády propustit do Libye atentátníka Midžrahího odsouzeného za útok na let PanAm 103,“ uvedl v prohlášení Bílý dům, které citovala agentura AFP.

Kancelář britského premiéra potvrdila, že během čtyřicetiminutového rozhovoru Obamy s Brownem se probíralo i toto téma. „Došlo na něj a premiér objasnil, že to byla záležitost skotské vády,“ uvedl mluvčí Brownovy kanceláře. Brown do jejího rozhodnutí nezasahoval.

Mluvčí premiéra ale odmítl potvrdit, že by Obama vyjádřil nespokojenost s rozhodnutím propustit Midžarhího, který má rakovinu prostaty v posledním stadiu. Nesdělil ani, kdo s tímto tématem během rozhovoru přišel.

Midžrahí byl odsouzen za to, že na palubu Boeingu 747 PanAm dal bombu, která v roce 1988 explodovala nad skotským Lockerbie. Při atentátu zahynulo 270 lidí ve vzduchu i na zemi.

USA opakovaně protestovaly proti plánu Midžrahího propustit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill oznámil, že souhlasí s propuštěním Libyjce, který byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na Boeing 747...

Výběr článků

Načítám