Hlavní obsah

Premiéři Slovenska a Maďarska si osobně vyříkali spory obou zemí

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Szécsény)
Szécsény
Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský partner Gordon Bajnai se ve čtvrtek domluvili na zahájení procesu zmírnění napětí mezi oběma zeměmi. Na zámku ve městě Szécsény přijali jedenáctibodové prohlášení a dohodli se na vytvoření společné rady pro spolupráci či společné komise, která bude bojovat proti rostoucímu extremismu.

Článek

Premiéři Slovenska a Maďarska Robert Fico a Gordon Bajnai označili jednání za nový začátek ve vzájemných vztazích. „Za současné situace je důležité, že jsme si dokázali sednout společně za jeden stůl a projednat všechny důležité otázky,“ uvedl na společné tiskové konferenci Bajnai.

Fico označil jednání za užitečné a úspěšné. „Pokud jste čekali skandální jednání, budete zklamáni,“ řekl předseda slovenské vlády.

Fico pak pozval Bajnaie na návštěvu Slovenska. „Maďarský premiér si může vybrat místo, kde bychom se setkali. Já navrhuji Komárno, jeho primátor by měl na moji žádost najít místo pro umístění sochy Cyrila a Metoděje. Bude mi ctí společně s maďarským premiérem zajít k soše Cyrila a Metoděje a také k nedávno odhalené soše sv. Štěpána v Komárně,“ uvedl Fico.

Oba premiéři považují za důležité, aby napětí mezi Slovenskem a Maďarskem nevyužívali extremisté na obou stranách Dunaje. Ve společném prohlášení se premiéři zavázali, že přispějí ke snížení napětí mezi oběma zeměmi a využijí všechny možnosti pro navrácení důvěry a otevřenosti mezi Slovenskem a Maďarskem. V případě slovenského jazykového zákona se obě země zavázaly, že budou respektovat hodnocení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Fico a Bajnai jednali také o možnosti vytvoření společných policejních komisí, které by zabránily exportu extremismu přes společné hranice. „Otevřeli jsme také možnost společného zasedání slovenské a maďarské vlády,“ dodal Bajnai.

Jednání provázely protesty

V ulicích města Szécsény hlídkovali desítky maďarských policistů a těžkooděnců. Ve městě demonstrovali příslušníci radikálních extremistických skupin strany Jobbik a Maďarské gardy. Policie vyčlenila pro demonstranty náměstí vzdálené asi sto metrů od zámku. Akci hlídali těžkooděnci, zasahovat však nemuseli.

"Jsme tu na protest proti přítomnosti premiéra Fica. Slovensko nepustilo našeho prezidenta na své území, neměli jsme pustit ani my jeho. Jenže od zaprodané levicové vlády nemůžeme očekávat ochranu opravdových maďarských zájmů,“ řekl Novinkám jeden z příslušníků Maďarské gardy. [celá zpráva]

"Protestujeme proti Ficovi, ale také proti Bajnaiovi. Oba nám mohou být ukradeni,“ dodal další, který měl na sobě tričko s nápisem "Jsem starší než Slovensko“.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V ulicích města Szécsény protestovali členové strany Jobbik a Maďarské gardy proti návštěvě Roberta Fica. Měli na sobě trička s mapou historického velkého Uherska a trička s nápisem „Jsem starší, než Slovensko“.

Obyvatelé města čekali na příjezd premiérů před zámkem. "Jsem rád, že se premiéři setkají. Už bylo načase, aby si problémy vyříkali z očí do očí. Neočekávám od setkání velké výsledky, ale je důležité, že se vůbec setkali,“ řekl Novinkám obyvatel města Balassagyarmat, který se představil jako Pál.)

Foto: Ivan Vilček, Právo

Premiéři Slovenska a Maďarska Robert Fico a Gordon Bajnai se setkali na zámku ve městě Szécsény na severu Maďarska, střežili je policisté.

Právě starosta města Balassagyarmat se postaral o napětí před jednáním premiérů, když prohlásil, že si nepřeje, aby Fico projížděl jeho městem. Balassagyarmat leží na hranicích se Slovenskem. Starosta za opoziční stranu FIDESZ vyčítal v otevřeném dopise Ficovi sporný jazykový zákon, nevpuštění maďarského prezidenta László Sólyoma 21.srpna na území Slovenska, ale také obsazení Balassagyarmatu československými vojáky v roce 1919. Kolona s Ficem nakonec projela městem bez problémů, ale za asistence maďarské policie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám