Hlavní obsah

Levice v Německu posílila, pravici oslabil útok v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Tři týdny před německými parlamentními volbami, které se konají 27. září, vzrostla podpora Levici na 14 procent, což je letošní maximum této strany, složené z postkomunistů a bývalých sociálních demokratů (SPD). Podle posledního průzkumu by černožlutá koalice křesťanských demokratů z CDU/CSU a liberálů z FDP nezískala 50 procent.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Průzkum agentury Forsa se uskutečnil mezi 1. a 7. zářím. Promítly se do něj nejen výsledky voleb ve třech spolkových zemích z konce srpna, v nichž Levice výrazně posílila na úkor vládních stran CDU a SPD, ale také Němci nařízený nálet Afghánistánu, při němž v pátek zahynulo na sto lidí včetně civilistů.

V Německu útok vyvolal ostrou diskusi o působení jeho jednotek v Afghánistánu. Právě Levice je z parlamentních stran jako jediná pro jejich okamžité stažení.

Konzervativní blok CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové si s 35 procenty dál udržuje dvouciferný náskok před hlavními rivaly z SPD, pro které se v anketě vyjádřilo 21 procent respondentů. Preference propodnikatelsky orientované FDP, kterou by kancléřka chtěla po zářijových volbách za vládního partnera, zůstávají na 14 procentech. Zelené podporuje deset procent Němců.

Dosud nejpravděpodobnější černo-žlutá koalice CDU/CSU a FDP by tak nyní obdržela jen 49 procent hlasů, což by ji mohlo stále umožnit získat většinu v parlamentu, je to však letos poprvé, kdy by ve volbách tyto dvě strany získaly méně něž polovinu hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám