Hlavní obsah

Sarkozy dostal kvůli kamerám stafáž lidí menšího vzrůstu

Novinky, ČTK, Tomáš Reiner
Paříž

Zdá se, že francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu je jeho nevelká výška 168 centimetrů občas přítěží. Hrozí, že ho při veřejných vystoupeních „zastíní“ vyšší lidé. Prezidentská kancelář to popírá, nicméně už v červenci byl Sarkozy při projevu po boku Baracka Obamy a Gordona Browna přistižen, že stojí na stupínku.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Minulý čtvrtek ho v továrně výrobce automobilových dílů Faurecia v Caligny kvůli televizním štábům obklopili lidmi, kteří nesměli být vyšší než on.

Jedna dělnice v normandské továrně zvídavým reportérům z belgické televize RTBF tvrdila, že byla vybrána k pódiu, ze kterého prezident promlouval, právě proto, že příliš nevyrostla.

"Bylo mi řečeno, že vás vybrali podle výšky. Je to pravda?" ptal se novinář v reportáži. "Ano," odpověděla žena. "Nikdo nesmí být vyšší než prezident?" pokračoval reportér. "Přesně tak," reagovala dělnice.

Záležitosti se hbitě chopila nezávislá francouzská internetová média jako Rue89 a Arret sur images, opatrně o ní v pondělí referoval i server deníku Le Parisien. Britský server The Daily Telegraph napsal, že kvůli Sarkozymu byly autobusem na místo svezeny dvě desítky pracovníků firmy Faurecia z jiných částí továrny. Při prezidentově řeči stáli na pódiu za manažery a Sarkozyho spolupracovníky.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Pracovníci za prezidentem a manažery nesměli být vyšší než hlava státu.

"Je to zcela směšné a groteskní," reagoval mluvčí prezidentova úřadu v Elysejském paláci. Neutrálnější ovšem ve své reakci bylo vedení továrny, kde se celá věc udála. "Ředitelství Faurecie si nepřeje komentovat tuto informaci," citovala je agentura AFP.

Nejmenší přední evropští státníci
ruský prezident Medvěděv162 cm
italský premiér Berlusconiuvádí se 165 cm, on sám tvrdí, že měří 170 cm
ruský premiér Putinněkdy se uvádí 165 cm, nejčastěji však 171 cm
prezident Francie Sarkozy168 cm
Foto: Profimedia.cz

Zleva: Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy, Dmitrij Medvěděv, Barack Obama

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám