Hlavní obsah

Libye chce, aby o odškodnění za atentáty spáchané jejím semtexem rozhodl soud

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Syn libyjského vůdce Muamara Kaddáfího Saíf Islám sdělil, že bez soudu jeho země odmítne požadavky na odškodnění od pozůstalých po obětech atentátů spáchaných Irskou republikánskou armádou. IRA k atentátům používala semtex dodaný z Libye.

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Britský premiér Gordon Brown podporuje požadavky pozůstalých.

Článek

Podle Saífa Isláma Kaddáfího by jakékoli uznání požadavků muselo být podloženo soudně. Televizi Sky News řekl: "Každý může zaklepat na naše dveře. Půjde to k soudu. Oni mají své právníky, my máme své právníky".

I když šlo o tvrdá slova, pozůstalí je vítají, protože v tom vidí snahu Libye se v problému angažovat. "Hovoříme. To je velmi pozitivní," uvedl právník Jason McCue zastupující oběti.

I britská vláda je nyní podle premiéra Gordona Browna připravena podporovat požadavky na odškodnění. To je také velký obrat, který vidí opozice jako slabost.

Obě země se snaží zlepšit své vzájemné vztahy. Tenzi ale vyvolává fakt, že Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie Midžrahího, který je těžce nemocný. Ukazuje se, že nemuselo jít jen o milost pro umírajícího, ale že v pozadí byly i obchodní zájmy. Zpochybněna byla i lékařská zpráva o stavu Midžrahího, prý ji platili Libyjci. 

Reklama

Výběr článků

Načítám