Hlavní obsah

Propuštění atentátníka z Lockerbie souvisí s ropou, přiznal exministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý britský ministr zahraničí Jack Staw v rozhovoru pro list The Daily Telegraph uvedl, že propuštění libyjského atentátníka Abdala Basata Muhammada Midžrahího bylo svázané s velkým kontraktem mezi Libyí a ropným koncernem British Petroleum. Libyjský vyjednávač Saíf Islám Kaddáfí však přímou vazbu popírá. Tvrdě to odmítl i britský premiér Gordon Brown.

Článek

Jack Straw řekl, že velkému kontraktu o těžbě ropy mezi Libyí a British Petroleum předcházelo uzavření dohody o předání vězňů. Británie ovšem požadovala, aby z této dohody byl vyňat Midžrahí, odsouzený za atentát na Boeing 747 společnosti PanAm, který se zřítil v roce 1988 na skotské Lockerbie, což si vyžádalo 270 obětí.

Britský požadavek však odmítla Libye, řekl CNN hlavní libyjský vyjednávač, syn libyjského vůdce Muamara Kaddáfího Saíf Islám. Britské přání, aby se dohoda netýkala Midžrahího Tripolis pobouřilo, protože u podobných smluv nebývá zvykem kohokoli jmenovat. „Byli jsme velmi velmi velmi rozčilení. To je neakceptovatelné,“ uvedl.

Británie nakonec ustoupila a byla podepsána dohoda, která se nevázala k žádným jménům. Šest týdnů poté byl podepsán i kontrakt mezi Libyí a BP.

Saíf Kaddáfí však odmítl, že by obě věci spolu souvisely. „Idea, že britská vláda a Libye si sedly a udělaly výměnný obchod, že za svobodu tohoto libyjského vězně se udělá obchod, není jen špatná, ale zcela nepřijatelná."

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdal Midžrahí vystupuje z letadla.

Straw však otevřeně řekl, že právě očekávaná dohoda o ropě vedla Londýn k ústupkům. "Bylo to velkou součástí toho všeho, ale neomlouvám se za to, Libye je darebácký stát (Rogue State)".

Libye trvá na tom, že šlo o humanitární důvody 

Podle Kaddáfího syna byl nakonec Midžrahí propuštěn čistě z lidských důvodů, ze soucitu, protože trpí rakovinou prostaty v poslední stádiu. Předání umožnila právě dohoda o výměně vězňů.

Kaddáfí navíc připustil, že by Midžrahího smrt v britském vězení zhoršila vztahy obou zemí. “Myslíte si, že bychom byli rádi, kdyby zemřel ve vězení? Přirozeně ne. Je to libyjský občan,“ řekl v rozhovoru pro CNN, v němž popřel, že by bývalý libyjský agent Midžrahí byl vinen. „My nemáme nic společného s incidentem nad Lockerbie a Midžrahí je nevinný.

Jack Straw také řekl, že propuštění Midžrahího na základě rozhodnutí skotského ministra spravedlnosti zřejmě přišlo dříve, než by si britská vláda přála.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Britský premiér Gordon Brown, jehož země čelí tvrdé kritice ze strany USA kvůli propuštění Midžrahího, byl také obviňován z toho, že dává přednost obchodu před zájmy pozůstalých po obětech. Brown v uplynulém týdnu tvrdě popíral všechna obvinění: „Nebylo tu žádné konspirování, nic skrytého, žádné obojetnictví, žádná dohoda o ropě, žádný pokus instruovat skotského ministra, žádná soukromá ujištěn," prohlásil.

Reklama

Související články

Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill oznámil, že souhlasí s propuštěním Libyjce, který byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na Boeing 747...

Výběr článků

Načítám