Hlavní obsah

V Makedonii se rozlomila loď, 19 turistů utonulo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje
Aktualizováno

Nejméně 19 lidí se v sobotu utopilo v Makedonii při lodním neštěstí na Ochridském jezeře na jihozápadě země. Především má jít o bulharské turisty. Zachránit se podařilo 53 osob.

Foto: Ognen Teofilovski , Reuters

Potápěč u vraku potopené lodi

Článek

"Můžeme potvrdit, že mezi oběťmi jsou bulharští turisté," řekl vysoký představitel makedonské vlády. "Na lodi bylo mnoho bulharských turistů a zřejmě také nějací Srbové. Turisté pluli do kláštera Sveti Naum."

Panují obavy, že počet obětí může ještě vzrůst. Na lodi Illinden pro 45 osob se plavilo nejméně 73 lidí.

"Přijali jsme volání, že se loď potápí a okamžitě jsme vyslali záchrannou službu na Ochrid," uvedl pro agenturu Reuters policista. Zatím se podařilo zachránit 53 osob, některé ale jsou zraněny. Na místě také zasahují potápěči.

Pomáhali lidé s loďkami

„Když jsme se tam dostali, deset lidí už bylo mrtvých, sedm jsme nabrali, doufali jsme, že budeme moci zachránit další, ale bylo pozdě,“ řekla posádka rychlého člunu, který náhodou projížděl kolem.

Pomohli i další lidé s gumovými čluny. „Kolem půl jedenácté jsem šel na pláž a náhle jsem uslyšel křik pomoc pomoc. Viděl jsem, jak se část lodi potopila. Měl jsem malý gumový člun a s kamarádem jsme jeli k lodi, kde už byly další dvě loďky. To bylo štěstí, protože se vytahovali na paluby přeživší,“ řekl jeden ze svědků havárie.  

Foto: Ognen Teofilovski , Reuters

Potápěči pátrají po nezvěstných.

Podle serveru novinite.com byla loď ve velmi špatném stavu. Rozlomila se asi dvě stě až tři sta metrů od břehu zhruba 12 kilometrů jižně od města Ochrid. Server BBC uvedl, že před rozlomením lodě byla slyšet exploze.

Loď byla podle německé agentury DPA stará 80 až 90 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám