Hlavní obsah

Nurofen plus a další léky s kodeinem mohou vyvolat závislost za tři dny

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský Úřad pro regulaci léků a zdravotnických výrobků ve své zprávě varoval, že léky proti bolesti obsahující kodein mohou vyvolat závislost během tří dnů. Tyto léky by se neměly brát častěji než třikrát denně. Úřad současně upozorňuje, že by měly v baleních být výraznější upozornění na nebezpečí závislosti a měl by se snížit počet pilulek v balení z 32 na 18.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Zabavená balení Nurofenu

Článek

Podle zprávy se ročně stane na lécích obsahujících kodein závislých nejméně 30 000 osob. Může však jít jen o špičku ledovce, uvádí úřad.

Kodein mimo jiné obsahují léky Panadol Ultra a Nurofen Plus a Solpadeine Plus.

Navíc by se také neměly tyto léky používat u bolestí, které zvládají běžná analgetika na bázi paracetamolu a ibuprofenu. Odstraněna by měla být i doporučení používat tyto léky při nachlazení, kašli a bolestech v krku.

I asociace výrobců léků souhlasí s doporučovanými návrhy. Zdůrazňuje, že výrobci už v roce 2005 dobrovolně snížili maximální počet tablet v balení na 32.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám