Hlavní obsah

Britské zdravotnictví selhalo v případě vraždícího kanibala

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vyšetřování prokázalo, že britské zdravotnictví selhalo v případu 39letého kanibala Petera Bryana, trpícího schizofrenií, který zabil svého kamaráda a snědl kus jeho mozku. Muži bylo možno v činu zabránit, kdyby nebyl z uzavřeného zařízení převezen na otevřený. Nešlo však o chyby jednotlivců, ale o selhání celého systému při jednání s tak nebezpečným pacientem.

Článek

Když Bryan v roce 1993 ubil kladivem dvacetiletou prodavačku, byl poslán na uzavřené oddělení střežené nemocnice v Ramptonu. Na základě žádosti předložené tribunálu pro duševně nemocné byl z ústavu propuštěn a v únoru 2002 mu bylo umožněno žít v domě s pečovatelskou službou, kde měl každý člověk vlastní pokoj a samostatný klíč.

Když byl v únoru 2004 obviněn, že napadl sedmnáctiletou dívku, byl poslán zpět do nemocnice, ale na otevřené oddělení Newhamské všeobecné.

Z té v témže měsíci odešel a zabil svého 45letého kamaráda Briana Cherryho. Jeho tělo začal porcovat, část mozku si usmažil a snědl.

Poté byl zatčen a poslán do další střežené nemocnice v Brodamooru. Tam o deset dnů později napadl svého spolupacienta, 59letého Richarda Loudwella, který později podlehl utrpěným zraněním.

Podle jednoho z psychiatrů, který muže vyšetřoval, je Bryan pravděpodobně nejnebezpečnější muž, kterého kdy posuzoval.

Selhání systému 

Podle expertů bylo chybou, že na život v komunitě pacientů byl připravován jen šest měsíců, přičemž normálně to trvá dva roky. Psychiatr a sociální pracovnice, kteří jej měli na starosti, navíc neměli potřebné zkušenosti pro takový typ případů, takže mu snížili dávky léků.

Za další pochybení je považováno, že zdravotníci nebrali dost vážně napadení dívky. Bryan byl přemístěn do nemocnice, aby byl ochráněn před rodinou a přáteli napadené dívky. Kdyby byl na uzavřeném oddělení, nemohl by zabít Cherryho.

Chyb se dopustili i v Broadmooru. Během prvních deseti dnů nebyl vyšetřen. V nemocnici byla i nedostatečná opatření proti šikaně. Jídelna, kde byl Loudwell napaden, nebyla v tu chvíli střežena personálem, ačkoli Bryan byl v nemocnici kvůli kanibalské vraždě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám