Hlavní obsah

Maďaři chtějí státní fond na pokuty za porušení jazykového zákona

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Opoziční Maďarské demokratické fórum (MDF) chce založit v Maďarsku státní finanční fond, z něhož by se vyplácely případné pokuty udělené za porušení slovenského jazykového zákona. Jak uvedl mluvčí MDF Szabolcs Kerék-Bárczy na tiskové konferenci, jeho strana předloží parlamentu příslušný návrh.

Článek

Podle návrhu by do fondu vytvořeného z rozpočtových prostředků mohli přispívat individuální dárci i podniky. "Z fondu bychom hradili případné pokuty udělené těm, kdo budou na Slovensku potrestáni za používání maďarštiny," řekl mluvčí. MDF vyjádřilo přesvědčení, že je potřebné využít všechny diplomatické prostředky ke zrušení jazykového zákona, který je podle strany v příkrém rozporu s duchem Evropské unie. "Maďarský stát je povinen ochránit všechny Maďary i za hranicemi země," konstatoval mluvčí.

MDF vítá nadcházející setkání premiérů Slovenska a Maďarska, které se má uskutečnit 10. září. "Nevidíme příliš velké šance, že by slovenská vláda změnila své stanovisko v otázce jazykového zákona," dodal však Kerék-Bárczy.

Novela jazykového zákona, která platí od 1. září 2009 zpřísňuje dohled nad používáním spisovné slovenštiny. Například památníky a pamětní desky obsahující text v cizím jazyce budou muset být doplněny textem ve slovenštině.
Novela umožňuje také uložení pokuty až do výše 5000 eur (asi 130 tisíc Kč). Pokutu bude možné uložit až po prvním písemném upozornění od ministerstva kultury. Ministr kultury Marek Maďarič potvrdil, že pokuty za porušení zákona se nebudou do ledna 2010 udělovat, ministerstvo bude pouze upozorňovat.
Schválení novely způsobilo napětí ve slovensko-maďarských vztazích. V úterý proti ní několik tisíc lidí z řad maďarské menšiny protestovalo na fotbalovém stadiónu v Dunajské Stredě. Řečníci z řad Strany maďarské koalice označili zákon za diskriminační.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám