Hlavní obsah

Britského hrdinu z války namísto poct vykastrovali

Londýn

Počítačový vědec John Graham-Cumming, spisovatel Ian McEwan či biolog Richard Dawkins se ve Velké Británie zařadili mezi tisíce lidí, kteří podepsali petici za rehabilitaci válečného hrdiny a muže, který pomohl rozluštit německé kódy během druhé světové války. Vláda se má omluvit za to, že byl Alan Turing vykastrován, protože byl homosexuál.

Foto: Profimedia.cz

Turingova socha v Bletchley Parku, neboli Stanici X, kde se během války pracovalo na rozluštění nepřátelských kódů. Dnes je z komplexu muzeum.

Článek

V roce 1952 byl Turing obžalován za nemravné chování. Velká Británie považovala dříve homosexuály za nemocné, proto byla Turingovi nařízena ústavní léčba a nesměl pokračovat ve své práci pro vládu. Vědec a hrdina se tedy namísto poct dočkal ponižující chemické kastrace, která vedla k jeho sebevraždě.

Iniciátor petice Graham-Cumming rovněž napsal královně, aby Turinga posmrtně uvedla do rytířského stavu.

Turinga proslavila především jeho práce v Bletchley Parku za války s Hitlerem. Pomohl vytvořit zařízení Bombe, které dešifrovalo kódy německého stroje Enigma. Kromě toho ovšem přispěl také k rozvoji výzkumu v oblasti umělé inteligence a počítačů. Turingův test byl dlouho považován za základní měřítko při zjišťování inteligence strojů.

„S Turingovou smrtí Británie a celý svět přišla o jednoho z největších intelektuálů,“ uvedl zastánce práv homosexuálů Peter Tatchell. Graham-Cumming si ale nemyslí, že se veřejnost dočká omluvy vlády, také vzhledem k tomu, že Turing neměl potomky.

„Nejdůležitější je, že lidé o Alanu Turingovi uslyší, uvědomí si jeho neuvěřitelný vliv pro moderní svět a také jaký vliv na něj měla předpojatost,“ doplnil.

Stanice BBC uvedla, že k petici už shromáždil přes 5500 podpisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám