Hlavní obsah

Evropská unie přijme více uprchlíků

Novinky, Tomáš Reiner
Brusel

Evropská komise plánuje vpustit na území členských zemích EU více uprchlíků z válečných zón a chudých zemí. Chce tak omezit počet převážně afrických imigrantů, kteří se na starý kontinent snaží dostat ilegálně. Informovala o tom stanice BBC.

Foto: Khaled Abdullah , Reuters

Článek

Podle OSN se za loňský rok usídlilo v novém bydlišti přes 65 000 uprchlíků, z toho EU přijala 4378 z nich, tedy necelých sedm procent. BBC upozornila, že tisíce dalších lidí míří ročně do Evropy ilegálně, přičemž často na chatrných lodích riskují životy vydáni do rukou převaděčů.

Podle prohlášení Bruselu bude stále na členských státech EU, zda nějaké uprchlíky přijmou a kolik jich bude. Plán počítá s tím, že země evropské sedmadvacítky každoročně společně rozhodnou, kterým skupinám by měla být dána přednost, a ty pak dostanou více peněz na zabydlení se v novém domově.

Za tímto účelem bude zřízena expertní skupina, která má úzce spolupracovat s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Členská země, která se rozhodne přijmout přistěhovalce, obdrží za každého 4000 eur (okolo 100 000 korun).

Roční plán postupu v záležitosti přistěhovalectví zatím společně vypracovává deset zemí EU.

Nejvíce uprchlíků v roce 2008 podle UNHCR pocházelo z Barmy, Iráku, Bhútánu, Somálska, Burundi a Konga. Z členských zemí EU přijalo nejvíce uprchlíků Švédsko, a to 1545, zatímco Česká republika méně než 50.

Reklama

Výběr článků

Načítám