Hlavní obsah

Severní Kavkaz je v občanské válce, tvrdí ruští ochránci práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský Kavkaz, poznamenaný silným nárůstem násilí muslimských extremistů a přehmatů pořádkových sil, upadl do občanské války. Dospěly k tomu hlavní ruské nevládní organizace na ochranu lidských práv na středečním setkání v Moskvě.

Foto: Khamzad Ibragimov , Reuters

Vyšetřovatelé na místě srpnového sebevražedného bombového útoku v Grozném

Článek

"To, co dnes vidíme ve všech republikách severního Kavkazu, je občanská válka mezi pořádkovými silami a radikálními ozbrojenci a válka pořádkových sil proti obyvatelům," řekla šéfka moskevské pobočky Helsinské skupiny Ljudmila Alexejevová. Společně se zástupci dalších hnutí pranýřovala vzestup násilí a mimosoudní popravy, které podle ní vykonávají pořádkové síly.

Pořádkové síly se vymykají jakékoli kontrole. Radikální ozbrojenci tu jsou stále, ale nynější protiteroristická politika terorismus jen podporuje.
Alexander Čerkasov z hnutí Memorial

Podle těchto organizací se v Čečensku za prvních šest měsíců letošního roku událo 79 únosů, zatímco loni jich bylo 42. V sousedním Dagestánu bylo zaznamenáno od ledna do srpna 25 únosů a 12 unesených bylo nalezeno mrtvých.

V několika posledních měsících odpor radikálních muslimů vzrostl. Od června zahynulo v bojích nebo při atentátech nejméně 260 osob, z toho stovka policistů a vojáků, uvedla agentura AFP, která se ve svých propočtech opírá o oficiální zdroje.

Reklama

Související články

Na svatbě v Dagestánu zabili ministra vnitra

Dagestánský ministr vnitra Adilgerej Mogamedtagirov se v pátek stal obětí atentátu. Byl zavražděn na svatbě dcery svého kolegy v Machačkale, která je správním...

Výběr článků

Načítám