Hlavní obsah

Pro propuštění útočníka z Lockerbie byl i britský premiér Brown

Londýn

Britský premiér Gordon Brown byl pro propuštění Libyjce Abdala Basata Muhammada Midžrahího odsouzeného za atentát na letadlo zřícené v roce 1988 nad Lockerbie. Ve středu to potvrdil ministr zahraničí David Miliband s tím, že ovšem Londýn v propuštění Midžrahího nehrál žádnou aktivní roli.

Foto: Darren Staples, Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

Představitel vlády Bill Rammell v únoru libyjské straně řekl, že premiér Brown nechce, aby Midžrahí zemřel ve vězení Greenock. Vzápětí však doplnil, že otázka případného předání odsouzeného je zcela v kompetenci skotské vlády, proti jejímuž rozhodnutí se Londýn nebude stavět, uvedl Miliband v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC.

Podle té přiznání zřejmě způsobí další vlnu rozhořčení ve Spojených státech, které tvrdí, že je Británie ujistila, že Midžrahí za svou účast na masové vraždě 270 lidí na palubě letadla PanAm nad Lockerbie stráví zbytek svého života za mřížemi ve Skotsku. Na palubě stroje, který teroristé vyhodili do povětří, bylo 189 Američanů.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Jakoukoliv dohodu s Libyí za propuštění teroristy vzápětí po Milibandově vyjádření popřel i Gordon Brown. Midžrahího v tripolské nemocnici přemístili na jednotku akutní péče.

Reklama

Související články

Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill oznámil, že souhlasí s propuštěním Libyjce, který byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na Boeing 747...

Výběr článků

Načítám