Hlavní obsah

Maďaři protestovali na stadionu proti jazykovému zákonu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Dunajská Streda

Několik tisíc lidí z řad maďarské menšiny protestovalo v úterý na fotbalovém stadionu v Dunajské Stredě proti novele jazykového zákona, která na Slovensku platí od 1.září. Řečníci z řad Strany maďarské koalice (SMK) označili zákon za diskriminační.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Maďarská menšina protestující proti jazykovému na stadiónu v Dunajské Stredě

Článek

„Přišel jsem proto, abychom mohli svobodně používat maďarštinu. Vždyť na jihu Slovenska to nikdy nebyl problém, tak nevím, proč by nám v tom měl někdo bránit,“ řekl Právu István Kiss z Dunajské Stredy. Další účastníci akce zdůraznili, že jazykovým zákonem se omezuje svoboda na Slovensku.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Maďarská menšina protestující proti jazykovému na stadiónu v Dunajské Stredě

Účastníci protestu podepisovali petici za dostupnost menšinového vysílání Slovenského rozhlasu. Žádali uznání maďarštiny jako regionálního jazyka na území Slovenské republiky.

Předseda SMK Pál Csáky Právu řekl, že cílem protestní akce je upozornit Evropu, že na Slovensku není vše v pořádku, co se týče aplikování moci ze strany vlády. „Netýká se to pouze menšinové politiky, ale veřejného života vůbec. Zvyšuje se korupce a politická intolerance,“ řekl Csáky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vlajka s vyobrazením historického území velkého Uherska se objevila na demonstraci v Dunajské Středě.

SMK chce povzbudit Maďary žijící na Slovensku, aby dál používali maďarštinu ve veřejné oblasti. „Chceme povzbudit Maďary na Slovensku, aby se nenechali zastrašovat. Pokud se setkají v souvislosti s jazykovým zákonem s jakýmkoli problémem, aby nám to ohlásili,“ dodal Csáky.  

Protest se uskutečnil na stejném stadionu, kde 1. listopadu 2008 slovenská policie tvrdě zakročila proti domácím fanouškům při utkání se Slovanem Bratislava. Tento incident vedl ke zhoršení slovensko-maďarských vztahů. "Pro organizování akce na stadionu jsme se rozhodli z bezpečnostních důvodů. Umožňuje lepší ochranu proti případným útokům extremistů," řekl místopředseda SMK József Berényi. Žádní extremisté se v průběhu akce v okolí stadionu neobjevili.

SMK svážela účastníky autobusy z jižní části Slovenska, kde žije půl milionová maďarská menšina. Na akci se mluvilo téměř výhradně maďarsky. Slovensky promluvil pouze občanský aktivista Ondrej Dostál.

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič označil akci SMK za provokaci. "Nejde jim o jazykový zákon, který je v pořádku. Jde o záměrné vyvolávání napětí a protislovenskou provokaci," řekl Maďarič.

Novela jazykového zákona zpřísňuje dohled nad používáním spisovní slovenštiny. Například památníky a pamětní desky obsahující text v cizím jazyce budou muset být doplněny textem ve slovenštině. Novela umožňuje také uložení pokuty až do výše 5000 eur (asi 130 tisíc Kč). Pokutu bude možné uložit až po prvním písemním upozornění od ministerstva kultury. Ministr Maďarič potvrdil, že pokuty za porušení zákona se nebudou do ledna 2010 udělovat, ministerstvo bude pouze upozorňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám