Hlavní obsah

Ve slovenských restauracích je ode dneška zákaz kouření

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V úterý začal na Slovensku platit zákon na ochranu nekuřáků, na jehož základě musí být kuřácká a nekuřácká část restaurace oddělena zdí. Kvůli vysokým nákladům na stavební úpravy se rozhodla většina majitelů restaurací zakázat kouření.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ve většině slovenských restaurací si už kuřáci nezapálí.

Článek

"Naše restaurace není velká. Pokud bychom ji rozdělili zdí, vznikly by dvě malé místnosti pro kuřáky a nekuřáky. Rozhodli jsme se, že celou restauraci označíme za nekuřáckou a kuřáci budou muset chodit ven před restauraci," říká jeden z majitelů restaurace v bratislavské části Dúbravka.

V bratislavské restauraci Bastion vybudovali příčku, která oddělí kuřáckou a nekuřáckou část. Menší část nechali kuřákům. Náklady na stavební úpravy dosáhly 1660 eur (přes 40 000 Kč). V další bratislavské restauraci oddělili obě části skleněnou zdí. Tu je možné v případě taneční zábavy odsunout - pak je celý prostor restaurace nekuřácký. Úprava prostoru vyšla na 1300 eur.

Majitelé nemuseli vybudovat oddělené části pro kuřáky a nekuřáky, pokud se v podniku nepodává jídlo. Za nedodržení zákona na ochranu nekuřáků je možné udělit pokuty od 331 do 3319 eur (od 8600 do 86 000 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám