Hlavní obsah

Pozůstalí si připomněli 334 obětí teroristického útoku v Beslanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beslan
Aktualizováno

Stovky lidí se v úterý sešly v severoosetském Beslanu. Připomínali si páté výročí teroristického útoku na místní školu, při němž zahynulo 334 osob, z toho 186 dětí.

Pozůstalí z Beslanu vzpomínají na oběti Video: ČTK

 
Článek

Přeživší a příbuzní obětí se s květinami v ruce shromáždili před vyhořelou tělocvičnou školy, kterou před pěti lety obsadilo teroristické komando a zajalo přes tisíc rukojmí. V ruinách školy zní smuteční hudba, příchozí zapalují svíčky u fotografií obětí a na zem kromě květin často kladou i  hračky. Ozývá se pláč.

"Přicházet sem je pro mne každý rok těžší a těžší, ale přijdu zase, protože mi zde zahynulo 15 spolužáků," řekl agentuře ITAR-TASS patnáctiletý Georg Gigolajev.

Květiny v rozvalinách položil i severoosetský prezident Tajmuraz Mamsurov, jehož syn a dcera byli také mezi rukojmími.

Podle většiny pozůstalých si ruské úřady z tragédie dosud nevzaly ponaučení ."Před pěti lety, po Beslanu, jsme si myslili, že se svět musí změnit," řekla agentuře AFP Valentina Ostaniová doprovázená synem a synovcem. "Roky však plynuly a my jsme viděli, že se nic nezměnilo. Stále máme strach posílat děti do školy, protože teroristické činy jsou stále hrozivější a na severním Kavkaze k nim dochází denně," dodala.

"(Ruský ministr vnitra Rašid) Nurgalijev by neměl svolávat porady o boji s terorismem v Kremlu, ale zde, protože úřady na tragédii zapomínají," řekla listu Vremja novostěj Susanna Dudijevová z organizace Beslanské matky, která se snaží pomáhat bývalým rukojmím a často kritizuje netečnost úřadů.

Teroristické komando od 1. září 2004 zadržovalo v tělocvičně beslanské školy po tři dny více než tisíc osob. Muže teroristé postříleli hned, ženy a děti trávily hodiny na podlaze tělocvičny mezi nastraženými náložemi připravenými k odpálení. Nečekaná exploze, o jejímž původu se dodnes vedou spory, spustila chaotickou záchrannou operaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám