Hlavní obsah

České gripeny chránily tři měsíce Pobaltí, teď se vrací domů

Prima FTV, Jiří Forman

Čeští vojenští piloti tři měsíce létali se svými gripeny v Pobaltí v rámci mise NATO. Několikrát dokonce zažili i ostrou akci. V pondělí vzlétli naposledy - jejich mise totiž končí.

Článek

I poslední den dostali za úkol odvrátit cizí letadlo ze špatného kursu. České gripeny nejprve provedly přiblížení. Pak piloti zkontrolovali, zda je v kabině pilot, a pokusili se navázat radiový kontakt.

Když se jim to povedlo, upozornili posádku letadla, že se blíží do střeženého prostoru. Sledovaný stroj pak okamžitě změnil kurz. České gripeny letadlo ještě doprovodily k hranicím a vrátily se na základnu.

"V několika případech měli piloti ostré vzlety, nepůsobili proti žádným letounům, spíše ty letouny monitorovali. Celkem čeští piloti ostře startovali osmkrát," uvedl náčelník generálního štábu, generál Vlastimil Picek.

Pro piloty byla mise v Pobaltí odlišná od běžného nasazení pouze v tom, že zde měli možnost létat i nad mořem. A s ohledem na moře a možnost katapultování a přistání do vln, byli vybaveni i speciálními kombinézami s nafukovacími vložkami. Vzdušnou ochranu Pobaltí nyní převezmou němečtí letci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám