Hlavní obsah

Německý neonacista si doma připravoval samopaly a výbušniny k útoku

Berlín

Německá policie pravděpodobně zabránila krvavému útoku, když koncem týdne zatkla mladíka z obce Weil am Rhein. Fanatický nacista, který svou nenávist na veřejnosti neskrýval, si doma připravil několik samopalů, pistolí, výbušných chemikálií a bajonetů.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladík je členem organizace "mladých národních demokratů", kteří se hlásí ke straně NPD. Ve chvíli zatčení měl u sebe několik nožů, jeho dům pak připomínal prodejnu zbraní a chemikálií. Domovní prohlídka také ukázala, že studoval odbornou literaturu potřebnou k výrobě bomb.

Policie u 22letého mladíka našla průkazku ""mladých národních demokratů". Policisty to nijak nepřekvapilo, protože s extremistou už měli z minulosti několik zkušeností. Domnívají se, že zbraně nesbíral jen tak, ale skutečně byl schopen dokončit výrobu bomby a použít ji.

Stačilo pár hodin a někdo mohl zemřít

Mladík měl k útoku velmi blízko. "Za dvě až čtyři hodiny už mohl vyrobit něco, co se dá srovnávat s ručním granátem," řekl policista Jürgen Winkler z Lörrachu.

Thomas B je nyní v cele. Místní ho označují jako nejaktivnější a nejnebezpečnější postavu neonacistické scény v okolí Lörrachu. Účastnil se mnoha neonacistických pochodů.

V současné době se měl připravovat na práci pečovatele v domově důchodců.

Možným cílem útoku byli místní antifašisté. "Existují náznaky, že pravděpodobným cílem byl okruh kolem organizace Antifa," upřesnil šéf kriminálky z Lörrachu Engelbert Brüstle.

Reklama

Výběr článků

Načítám