Hlavní obsah

Slováci, kteří neplatí alimenty, přicházejí o řidičák

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od 1. dubna přišlo o řidičský průkaz přes sto Slováků, kteří neplatili výživné. Umožňuje to novela exekučního řádu. „Celkem jsme přijali 356 exekučních příkazů,“ řekla mluvčí policejního prezidia Andrea Polačiková.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Bývalá partnerka nebo manželka, které expartner neplatí alimenty, se může obrátit na exekutora. Předloží mu rozhodnutí soudu o placení výživného. „Exekutor podá u soudu návrh na exekuci. Pokud je návrh v pořádku, soud vydá pověření k zahájení exekuce,“ řekl Branislav Plško ze Slovenské komory exekutorů.

Exekutor se rozhodne, jak se pokusí dluh vymáhat. Má několik možností a od dubna k nim patří i zadržení řidičáku. Poslanci vládní HZDS se při návrhu inspirovali polským zákonem. „Pokud má muž peníze na krmení auta, musí mít peníze na krmení svého dítěte,“ odůvodnil návrh předseda HZDS Vladimír Mečiar.

Zákon se totiž vztahuje i na řidiče z povolání. Podmínkou vrácení průkazu je úhrada dlužného výživného a nákladů exekuce. V Polsku takto přišlo o průkaz asi sedm tisíc mužů.

Anketa

Mají rodiče neplatící alimenty přijít o řidičák i v ČR?
Ano
79,4 %
Ne
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12990 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám