Hlavní obsah

Vražedkyni z Frakce Rudé armády zatkla policie po 32 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlsruhe

Německá policie zatkla bývalou členku ultralevicové teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF) Verenu Beckerovou kvůli podezření z podílu na vraždě spolkového generálního prokurátora Siegfrieda Bubacka a dalších dvou lidí v roce 1977. Oznámilo to v pátek spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Beckerovou podle něj policie zadržela ve čtvrtek v jejím berlínském bytě. Státní zastupitelství obnovilo letos vyšetřování Bubackovy vraždy na základě analýzy nových vzorků DNA, které naznačily, že se nyní sedmapadesátiletá žena mohla na likvidaci někdejšího hlavního prokurátora, jeho řidiče Wolfganga Göbela a strážného Georga Wurstera podílet.

Toto podezření prý posílila domovní prohlídka, kterou vyšetřovatelé u zadržené provedli minulý týden. Beckerová byla jako někdejší členka Komanda Ulrike Meinhofové, pojmenovaného po jedné z vůdčích osobností první generace RAF, vyšetřována kvůli podezření z podílu na atentátu na Bubacka už v roce 1977. Tehdy se její zapojení prokázat nepodařilo.

Za účast na jiných teroristických útocích však byla ve stejném roce odsouzena na doživotí do vězení. Z něho byla na základě prezidentské milosti propuštěna v roce 1989. Buback byl zastřelen 7. dubna 1977 v Karlsruhe ve svém služebním voze dvěma osobami, které okolo něj projely na motocyklu. Dodnes se nepodařilo vypátrat, kdo to byl.

Ve stejném roce RAF zabila také šéfa Dresdner Bank Jürgena Pontoa a prezidenta svazu zaměstnavatelů Hannse Martina Schleyera.

Reklama

Výběr článků

Načítám