Hlavní obsah

Třináctiletá chce sama obeplout svět, úřady jsou proti

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Třináctiletá Holanďanka Laura Dekkerová chce sama na své jachtě obeplout zeměkouli. Její rodiče ji v tom podporují, sociální úřad si ale nemyslí, že je to dobrý nápad. Požádal proto soud, aby mu dívku svěřil do dočasné péče.

Článek

Soud v Utrechtu má o osudu podniku Dekkerové rozhodnout v pátek. Dívka tvrdí, že v případě neúspěchu požádá o novozélandské občanství. Na Novém Zélandu se narodila během plavby rodičů kolem světa. Její otec, Holanďan, se později s matkou Němkou rozvedl a dcera zůstala s ním.

Dekkerová by se v případě obeplutí zeměkoule stala nejmladším člověkem, kterému se to podařilo. Tvrdí, že o sólové plavbě snila od svých deseti. Zástupce sociálního úřadu Richard Bakker řekl agentuře AP, že je to vzhledem k věku dítěte irelevantní argument a naznačil, že se dívka spíše silně identifikuje se svým otcem, jenž je zkušeným námořníkem.

Nemá zkušenosti, aby předvídala problémy a možné krize, které ji čekají
z editorialu deníku De Volkskrant

Odborníci varují, že plavba by kromě fyzické zátěže a bezprostředního ohrožení představovala i značnou psychickou zátěž vzhledem k tomu, že by Dekkerová trávila dlouhé měsíce o samotě. To by mohlo poznamenat její další emoční vývoj. Navíc by nechodila do školy a musela se vzdělávat sama.

Dekkerová plánuje vyplout v září, přičemž by jí cesta měla trvat dva roky. Za špatného počasí prý bude odpočívat v přístavech.

Rekord během měsíce překonal další 17letý

Minulý měsíc se nejmladším člověkem, který sám obeplul svět, stal 17letý Zac Sunderland z Kalifornie. Plavbu uskutečnil za 13 měsíců, přičemž ho mimo jiné cestou ke Kokosovým ostrovům pronásledovali piráti.

Ve čtvrtek však Sunderlanda překonal jen o pár měsíců mladší Brit Mark Perham. Na cestě byl od poloviny listopadu a své 17. narozeniny oslavil uprostřed Indického oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám