Hlavní obsah

Maďarsko chce omluvu za nevpuštění prezidenta na Slovensko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Slovensko by se mělo omluvit za urážku maďarského prezidenta László Sólyoma, kterého minulý týden nepustili na území Slovenské republiky. V Maďarské televizi to uvedl Ferenc Kumin z Kanceláře prezidenta Maďarské republiky.

Foto: Viktor Veres , Reuters

Maďarský prezident László Sólyom (uprostřed) došel minulý týden jen do poloviny hraničního mostu v Komárně.

Článek

"To nejmenší, co by mělo Slovensko v rámci omluvy učinit, je poskytnout vysvětlení, co se stalo a pojmenovat osoby odpovědné za tento incident," uvedl Kumin. Kancelář maďarského prezidenta tvrdí, že o cestě Sólyoma na Slovensko informovala slovenského velvyslance v Budapešti už 19. června. "Slovenská strana až do 19. srpna proti návštěvě nic nenamítala," konstatoval Kumin.

Sólyom se měl minulý pátek zúčastnit odhalení sochy sv. Štěpána v Komárně. Slovenské orgány mu odepřely vstup na území Slovenska s odvoláním se na bezpečnostní rizika jeho návštěvy. Slovensko kritizovalo především fakt, že Sólyom plánoval návštěvu země v den 41. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Sólyom přišel pěšky do středu hraničního mostu v Komárně, kde uspořádal tiskovou konferenci a následně se vrátil na maďarskou stranu.

Tato událost opětovně vyhrotila vztahy mezi oběma zeměmi. Ve středu neznámý pachatel hodil dvě zápalné láhve na budovu slovenské ambasády v Budapešti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám