Hlavní obsah

Němec obviněný z 314násobného zneužití dětí stanul před soudem

Mnichov
Aktualizováno

Z celkem 314 případů pohlavního zneužití dítěte se musí před soudem v Mnichově zodpovídat šedesátiletý producent Ulrich Schultz, který vystupoval pod jménem Oliver Shanti a vydělával na CD s esoterickou hudbou. Schulz obvinění popírá, podle agentury DPA pouze připustil, že se sexuálně sblížil se třemi údajnými oběťmi, ovšem v době, kdy jim bylo nejméně sedmnáct.

Foto: ČTK

Ulrich Schulz alias Oliver Shanti v ochranném boxu před soudem

Článek

Muž trpí nakažlivou nemocí MRSA. V soudní síni proto seděl ve skleněném boxu. Na sobě měl pogumovaný plášť a na rukou gumové rukavice. Ústa mu zakrývala rouška, kterou při výpovědi odložil. Na jednání ho přivedla stráž v ochranných oblecích.

"Nikdy jsem děti nezneužíval, mám je moc rád," hájil se obviněný guru jedné z duchovních společností. Připustil, že se sblížil se třemi chlapci. Jim tehdy bylo ale "už" 17 let. Obžalovaný řekl, že je homosexuál. Zajímají ho prý "jen mladí muži ve věku 17, 18, 19 a 20 let".

Podle obhájce je Ulrich S. nevinný. Advokát označil obvinění za "hospodářský komplot". Obžalovaný z vazby napsal, že mu jeho odpůrci záviděli úspěch při prodeji esoterické hudby a udělali z něj zločince. V roce 2002 totiž prý měl obrat deset milionů eur (asi 250 miliónů korun).

Pravidelně prý zneužíval dvě dívky a čtyři chlapce

Rodilý Hamburčan podle obžaloby v letech 1985 až 1998 pravidelně zneužíval dvě dívky a čtyři chlapce ve věku od osmi do 13 let z komuny, kterou vedl. Celkem se tak mělo stát 314krát. Muž podle žalobců vystupoval jako vůdce sekty a využíval "otcovského vztahu" k dětem členů náboženského společenství k jejich zneužívání.

Toho se podle vyšetřovatelů dopouštěl v Mnichově a v Portugalsku, kde s komunou od poloviny 80. let pobýval a živil se nahráváním a prodejem esoterické hudby. Německá policie po něm začala pátrat v roce 2002, kdy se přihlásily první dvě oběti. Dopaden byl loni v červnu v Lisabonu a o měsíc později byl vydán do vlasti, kde od té doby sedí ve vazební cele.

Obviněný, který popírá i to, že by vedl nějakou sektu, je nakažen infekcí zvanou MRSA, tedy stafylokokem. Ta může vyvolat i některé smrtelné choroby a je odolná proti antibiotikům. Vedle toho podle agentury DPA trpí rakovinou lymfatických uzlin.

Předpokládá se, že by soudní jednání mělo zabrat osm dní. Ve čtvrtek by měly vypovídat první z údajných obětí. Jejich právníci už požádali o to, aby byla ze síně vyloučena veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám