Hlavní obsah

Na slovenské velvyslanectví v Budapešti někdo hodil zápalné lahve

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Na slovenské velvyslanectví v Budapešti v noci na středu neznámý pachatel hodil láhve s hořlavinou. Slovenský velvyslanec v Maďarsku Peter Weiss Právu útok potvrdil: "Byly to dvě láhve, nedopadly na dvůr ale na budovu. Žádné škody nezpůsobily." Maďarský prezident László Sólyom útok odsoudil.

Článek

Weiss sdělil, že při útoku nebyl nikdo zraněn. Současně oznámil, že se obrátil na maďarskou policii. Maďarská policie podle agentury MTI oznámila, že za útokem stojí jeden člověk. Vyplývá to ze záběrů průmyslové kamery, která je umístěna na ulici před ambasádou.

Na stejné ulici je také fotbalový stadion, kde se v úterý hrálo mezinárodní pohárové utkání Debrecen-Levski Sofia. Kolem ambasády proto prošlo velké množství lidí. Policie hlídala budovu do 23.40 K útoku došlo až po odchodu policistů.

Mluvčí slovenského ministerstva zahraničních věcí Peter Stano sdělil, že láhev dopadla před dveře ambasády, které naštěstí nezačaly hořet, takže i škody jsou minimální.

"Ministerstvo zahraničních věci Slovenské republiky se na tento incident dívá s velkým znepokojením, zároveň ho však vnímá jako ojedinělý kriminální čin,“ dodal po tiskovou agenturu TASR Stano. Podle něj tento odsouzeníhodný čin připomíná, že slovenskomaďarské vztahy prožívají obtížné období, které vyžaduje citlivý přístup. Vyslovil se i pro potřebu standardního dialogu mezi představiteli obou zemí.  

Mluvčí budapešťské policie Péter Papp sdělil, že útok vyšetřuje jako výtržnictví. Potvrdil, že u budovy je zvýšená ostraha.

Prezident Sólyom útok ostře odsoudil

Maďarský prezident Sólyom útok na slovenské velvyslanectví v Budapešti ostře odsoudil. S odvoláním na oficiální zdroje to uvedla agentura MTI. Slovensko přitom minulý pátek odepřelo Sólyomovi vstup na své území. [celá zpráva]

"Prezident je přesvědčený, že takovéto násilné činy nejsou přijatelné za žádných podmínek a mimořádně škodlivě ovlivňují vztahy našich zemí," citovala agentura MTI prohlášení Sólyomovy kanceláře. Útok odsoudila také maďarská diplomacie. "Incident je v rozporu s mezinárodním i maďarským právem a vážně poškozuje obraz Maďarska," uvádí se v prohlášení maďarského ministerstva zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám