Hlavní obsah

FBI pomohla Maďarům odhalit mobil jednoho z útočníků na Romy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská policie dostala údajně od americké FBI speciální přístroj, který dokázal identifikovat mobilní telefon jednoho ze čtyř mužů podezřelých ze spáchání devíti protiromských útoků, z nichž šest skončilo smrtí.

Článek

Osudové chyby se měli vrazi dopustit při posledním útoku v obci Kisléta, kde zabili 45letou Romku a těžce zranili její 13letou dceru.

Při koordinaci útoku používali stejný telefon jako při předchozích napadeních. Policie rovněž věděla, že tento telefon byl opakovaně používán v jednom ze zábavních podniků v Debrecenu. Bar opakovaně navštívili policisté v civilu, kteří zde navázali kontakt s mužem, který jim následně prozradil totožnost pachatelů i úkryt zbraní. Ty byly schovány ve zdi za dřevěným obložením. Svědek následně požádal o policejní ochranu.

Mezi vrahy je bývalý voják KFOR

Mezi čtyřmi zatčenými muži ve věku 28 až 42let je i bývalý profesionální voják, který sloužil v mírové misi KFOR v Kosovu. Bývalý voják István Cs. (28) ukončil působení v armádě v létě roku 2008. Měl to být právě on, který pro skupinu vrahů získal zbraně. Následně začala v Maďarsku krvavá série protiromských útoků.

"Víme o tom, že byl voják. Všechny nás to šokovalo, že byl zatčen v souvislosti s vraždami Romů," říkají pravidelní návštěvníci zábavního podniku Perényi1 ve městě Debrecen, kde byli muži zatčeni. Připouští, že István se netajil svými radikálními protiromskými názory.

Muži pracovali v zábavním podniku jako vyhazovači. Rovněž další ze zatčených István K. (33) byl ve svém okolí znám svými radikálními protiromskými a protižidovskými názory. Byl jedním z podezřelých z útoku na synagogu, který se odehrál v lednu 1995 v Debrecenu. Mezi zatčenými jsou také bratr Istvána Árpád K. (42) a Zsolt P. (30). Árpád byl v minulosti zakládajícím členem a bubeníkem rockové skupiny Replika.

Reklama

Výběr článků

Načítám