Hlavní obsah

Profesoři v Německu obchodovali s tituly, přišli si na statisíce eur

DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem

Prokurátoři z Kolína nad Rýnem vyšetřuji sto univerzitních profesorů po celém Německu kvůli podezření, že brali úplatky a pak nezákonně pomáhali studentům získat doktorát.

Článek

Mluvčí prokuratury Günter Feld potvrdil zprávu týdeníku Focus, že profesorům platila zprostředkovatelská firma Institut pro vědecký výzkum z Bergisch Gladbachu, aby za úplatky ve výši od dvou do pěti tisíc eur (51 až 127 tisíc korun) pomohli ve zrychleném řízení k titulům i studentům, kteří na svých vysokých školách neuspěli.

Vyšetřování běží déle než rok. Začalo poté, co vyšlo najevo, že profesor práva na Hannoverské univerzitě ve spolupráci s touto zprostředkovatelskou agenturou od roku 2000 zařídil akademické hodnosti pro 61 studentů, jejichž výsledky u zkoušek byly nedostačující. Inkasoval za to nejméně 180 tisíc eur (4, 6 mil. korun), částka šla na konto jeho manželky.

Profesora soud uznal vinným z braní úplatků a vyměřil mu tři roky vězení, zaměstnanec agentury dostal 3,5 roku vazby a pokutu 75 tisíc eur (1,9 mil. korun).

Studenti firmě platili poplatky ve výši od šesti do 20 tisíc eur (153 až 510 tisíc korun), aby prostřednictvím svých kontaktů zařizovala získání doktorského titulu. Od roku 2000 pomohla více než 250 doktorandům, žalobci teď prověřují všechny případy.

Reklama

Výběr článků

Načítám