Hlavní obsah

Ital před celým světem popírá, že vyhrál obří jackpot

Právo, Novinky, nek, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagnone

Toskánská obec Bagnone, kde v sobotu večer padl rekordní jackpot ve výši bezmála 148 miliónů eur (3,8 mld. Kč) v sázkové loterii SuperEnalotto, horlivě pátrá po jeho výherci. Existuje celkem pět „podezřelých“, tím nejvážnějším je devětačtyřicetiletý Ugo Verni. On sám tvrdí, že není výhercem. Podle britského serveru Daily Telegraph se mu ale při těchto slovech po tváří rozlévá výraz, který mluví o opaku.

Foto: Paolo Bona, Reuters

Rozostřený snímek pravděpodobného výherce se objevil v italském tisku.

Článek

„Chodí teď za mnou lidé, kteří mne dříve ani nepozdravili. Poplácávají mne po ramenou a prosí o pomoc. Jakmile ale pochopí, že jsem opravdu nevyhrál, budou mne zase ignorovat,“ říká dělník Verni, který je v obci znám svou sázkařskou vášní.

Podle majitele baru Biffi, kde byl tiket podán, je Verni mezi lidmi, kteří u něj na sobotní tah vsadili. Mezi podezřelými byl ale i barman sám. V noci ze soboty na neděli prý výherce jackpotu zatelefonoval a z vděčnosti přislíbil 6,9 miliónu eur. V neděli pak ale zavolala ještě jedna žena. „Děkovala mi, protože prý vyhrála. Byla velmi rozrušená,“ dodává majitel baru.

Foto: Paolo Bona, Reuters

Rozostřený snímek pravděpodobného výherce se objevil v italském tisku

Mezi dalšími "uchazeči" o výhru byli i ředitel místní pošty, stavební podnikatel a zahradník.

Starosta obce Gianfranco Lazzeroni uspořádal tiskovou konferenci, aby pád jackpotu v Bagnone komentoval. „Štěstí se neřídí zákony, jak je známe. Nyní ale otevřelo svou náruč malé neznámé obci v srdci Toskánska,“ prohlásil, načež vyzval výherce, aby miliónem eur přispěl k obnově místního sportovního areálu a propagaci turistiky. Roční rozpočet Bagnone přitom činí 2,3 miliónu eur.

Ozvali se i ochránci spotřebitelů a kněz

Jackpot ovlivnil v obci i nedělní mši, když kněz Marco Giuntini vyzval věřící, aby se „modlili za výherce“. „Doufám, že dokáže zvládnout toto bohatství co nejlépe a k dobrému, že mu bude k užitku a že také jiným prokáže velkomyslnost,“ prohlásil kněz.

Ozvala se ale i organizace na ochranu spotřebitelů Codacons s tím, že horní hranice výher by měla být napříště omezena na 100 miliónů eur. „Věříme, že soudci pochopí, že ve hře je psychické a finanční zdraví našich občanů. Výše jackpotu dosáhla nemorálních a skandálních rozměrů. V naději za zbohatnutí se lidé při honbě za výhrou ženou ke sebezničení,“ stojí v prohlášení organizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám