Hlavní obsah

Maďarská garda si pospíšila, policie přišla pozdě

ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Szentendr
Aktualizováno

Členové Maďarské gardy v sobotu přelstili policii a uskutečnili přísahu o pět hodin dřív, než původně avizovali. „Když policie zjistila, že přísaha na soukromém pozemku už probíhá, nezákonně tam vnikla a všechny nás legitimovala. Nic víc se nestalo, k žádnému dalšímu zásahu nedošlo," řekl Právu mluvčí gardy János Volner.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Přísaha 520 nových členů gardy se uskutečnila na soukromém pozemku.

Článek

Přísaha se uskutečnila ve městě Szentendre nedaleko Budapešti a slib na repliku uherské královské koruny složilo 520 nováčků.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Předseda extrémní strany Jobbik Gábor Vona v uniformě Maďarské gardy.

Policie se po legitimování účastníků slibu stáhla mimo soukromý pozemek, který gardě poskytl místní sympatizant. „Pokud se nebudou formovat ve vojenském tvaru, nemáme proč zasahovat,“ řekl velitel policejního zásahu. Policii přitom nevadilo, že členové soudem zakázané gardy se na pozemku pohybovali v gardistických uniformách. „Všechny přítomné, které jsme legitimovali, předvoláme k výslechu,“ dodal velitel policejního zásahu.

Maďarská garda
Polovojenskou Maďarskou gardu založilo nacionalistické mimoparlamentní Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Loni v prosinci ji soud rozpustil. Letos v červenci odvolací tribunál toto rozhodnutí potvrdil. Organizace tak dál působí nezákonně. Slovně napadá menšiny v zemi, a to hlavně Romy. Často podnikala i pochody do jejich osad. Vystupovala také proti Slovensku, Rumunsku a Srbsku, kde žije mnoho Maďarů. Ti jsou podle gardy utlačováni.

Gábor Vona, předseda extrémní strany Jobbik, která stojí za založením gard, Právu řekl, že v sobotu přísahali členové tzv. nové Maďarské gardy. „Když soud zakázal Maďarskou gardu, 11. července jsme založili novou organizaci,“ tvrdil. Gardisté měli přitom na sobě stejné uniformy, jako dřív.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Přísaha 520 nových členů gardy se uskutečnila na soukromém pozemku.

V původně plánovaném čase přísahy ve tři odpoledne se na pronajatém pozemku konal tzv. rodinný den strany Jobbik. Přítomní gardisté a sympatizanti strany si vyslechli několik plamenných projevů, kulturní vystoupení, následně nastoupili do připravených autobusů a prostor v klidu opustili. Policie zůstala po celý čas mimo areálu a nezasahovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám