Hlavní obsah

Požáry trápí Pyrenejský poloostrov i Řecko, zničily továrnu

Aktualizováno

Požáry lesa už několik dní sužují Španělsko a Portugalsko. Ve čtvrtek se některé podařilo uhasit, nově se ale oheň objevil v Řecku, kde plameny mířily k severu Atén. Oheň zničil i jednu továrnu, uvedla agentura AFP. Hasiči ho později dostali pod kontrolu.

Článek

V Řecku oheň zničil jednu továrnu. Přerušena musela být také doprava na jedné z dálnic vedoucí do Atén. K řecké metropoli se blíží dva požáry, jeden ze severu a jeden z východu. Situaci komplikuje fakt, že fouká vítr o rychlosti 60 kilometrů za hodinu. Přesto řečtí hasiči dostali požár pod kontrolu. Z více než sta požárů, které se v zemi za poslední den rozhořely, byl podle agentury DPA jedním z nejhorších.

Ve Španělsku se hasičům podařilo za pomoci 18 vodních bombardérů omezit požár v Aragonsku u Zaragozy, který propukl v úterý na vojenské základně. V jednom směru už nepostupuje, nyní se snaží zastavit šíření ve směru na vesnici Remolinos. Požár zničil už 6500 hektarů porostu a jeho šíření napomáhají teploty přes 40 stupňů Celsia.

Další požár se rozšířil do Španělska ze sousedního Portugalska. Potrápil Salamanku, ale už je pod kontrolou stejně jako velké požáry v Portugalsku. Jen ve středu 2800 portugalských hasičů bojovalo s 152 ohni.

V Itálii zabíjí vedro

Vlna čtyřicetistupňových veder, která od začátku týdne sužuje jižní Evropu, si v Itálii vyžádala tři oběti. Napsala to agentura APA s odvoláním na italská média.

Dva muži zemřeli na severu země v městě Badia Polesine na zástavu srdce. V toskánském lázeňském městě Tirrenia přišla o život důchodkyně kvůli potížím s dechem. V římských nemocnicích lékaři ošetřili několik starších lidí, kteří trpěli akutním nedostatkem tekutin.

V Itálii kvůli horku provázenému vysokou vlhkostí vzduchu byla v pátek vyhlášena pohotovost ve 12 městech. Vysoké teploty mají podle meteorologů v Itálii trvat nejméně do soboty.

Reklama

Výběr článků

Načítám