Hlavní obsah

Slota slovenskou vládu neopustí, i přes porušení koaliční smlouvy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Hrozící vládní krize na Slovensku byla zažehnána. Předseda Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota ve čtvrtek oznámil, že předsednictvo strany rozhodlo o setrvání strany ve vládní koalici, i když došlo k "zásadnímu porušení koaliční smlouvy". Premiér Robert Fico (Smer-sociální demokracie) totiž požádal prezidenta Ivana Gašparoviče o odvolání ministra životního prostředí Viliama Turského (SNS) a místo něj navrhl člověka ze své strany.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

I podle politologů Fico svým rozhodnutím porušil koaliční dohodu, v níž je jasně uvedeno, že SNS obsadí ve vládě tři křesla. "Budeme žádat kompenzaci," prohlásil Slota. SNS zdůvodnilo setrvání v koalici prohlubující se ekonomickou a sociální krizí na Slovensku. "Jak ukazuje krok premiéra, strany už vedou předvolební kampaň," dodal Slota.

Předseda SNS tvrdí, že on osobně byl za vystoupení z koalice. "Předsednictvo je kolektivní orgán, kde rozhoduje většina," konstatoval. Slota zdůraznil, že jeho osobní vztah s Ficem je dobrý.

Premiér Fico zdůvodnil odvolání Turského jeho kontroverzními rozhodnutími. Turský čelil v poslední době kritice za sporné výběrové řízení na odstranění popílku za 85 milionů eur (2,2 miliardy korun), které provedla firma podléhající jeho ministerstvu. Za působení jeho předchůdce Jána Chrbeta, kterého Fico také odvolal, zase Slovensko údajně nevýhodně prodalo emisní povolenky na oxid uhličitý. Podle Fica nejsou představitelé SNS s to zvládat rozhodovací procesy na ministerstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám