Hlavní obsah

Vedro decimuje jihozápad Evropy, očekává se až 40 stupňů

Italské i španělské úřady ve středu vydaly varování před vysokými teplotami, v obou zemích má být až 40 stupňů Celsia. Také na některých místech Francie byla vyhlášena pohotovost, vlna veder má trvat až do páteční noci. Portugalsko také zachvátily požáry, které narušily železniční spojení se Španělskem a Francií.

Foto: Reuters

Horké léto ve Francii

Článek

Italská civilní ochrana vyhlásila kvůli vedrům třetí, nejvyšší stupeň pohotovosti v Římě, Perugii a Latině v centru země a v Milánu, Boloni a Brescii na severu. Druhý stupeň platí pro Bolzano, Benátky na severu a pro Florencii, Rieti a Civitavecchia v centrální části země.

Nejtepleji má být v Itálii podle předpovědi ve čtvrtek, kdy bude třetí stupeň platit v osmi městech, k nimž budou kromě výše uvedených patřit Benátky a Florencie, v nichž se stupeň pohotovosti zvýší. V Messině na jihu země sice bude platit "jen" druhý stupeň, ale vzhledem k vlhkosti vzduchu zde budou lidé pociťovat vyšší teplotu, než bude registrována.

V severoitalském Milánu bylo v úterý naměřeno 35,4 stupně Celsia, avšak lidé se kvůli vysoké vlhkosti cítili tak, jakoby bylo 41 stupňů, napsala agentura ANSA. Vlna veder způsobila v Itálii také četné požáry. Jen v úterý museli hasiči vyjíždět k ohni dvaasedmdesátkrát.

V Portugalsku byla uzavřena důležitá železnice

Požáry ve středu vypukly i v severním Portugalsku, kde přerušily provoz na jedné z nejvýznamnějších mezinárodních železničních tratí. Mluvčí místních drah Bruno Martins řekl, že situace je komplikovaná a že se neví, kdy bude trať možné otevřít.

Ohně živené vedrem a větrem přes úsilí stovek hasičů a hasících letadel překročily na jednom místě hranici do Španělska, kde musela být evakuována jedna vesnice.

Na Kanárech bude příjemněji

Ve Španělsku vydaly úřady varování před vedry téměř pro celou zemi. Na mnoha místech ve vnitrozemí meteorologové naměřili teploty kolem 40 stupňů. Mírnější teploty se předpokládají jen na atlantickém pobřeží a na Kanárských ostrovech. Vlna veder sužuje Španělsko již několik dní a během středy měla vyvrcholit.

Nejvyšší teploty se čekaly ve městech Zaragoza, Lérida, Toledo a Jaén. Na turisty vyhledávané Mallorce se rtuť teploměru zřejmě vyšplhá ke 35 stupňům. Úřady radily občanům, jak se za vysokých teplot chovat: nevystavovat se slunci, přijímat dosti tekutin a vyvarovat se tělesné námahy. Varovaly rovněž před zvýšeným rizikem požárů.

Ve Francii bude vedro až do pátku

Vlna veder vrcholí rovněž ve Francii. V Paříži ve středu dosahovala teplota 35 stupňů. Ve čtvrtině ze stovky francouzských departementů platila zvýšená pohotovost kvůli vysokým teplotám, které mají trvat až do noci na pátek. V sedmi departementech platí oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň pohotovosti, v dalších 19 žlutý. Nejvyšším stupněm ve Francii je červený, který zatím vyhlášen nebyl.

Ve Francii zasáhla vlna veder nejvíc údolí Rhôny a oblast kolem Toulouse na jihozápadě. V úterý tam bylo naměřeno od 35 do 38 stupňů. Oranžovou pohotovost mají departementy Ardeche, Drôme, Vaucluse, Rhône, Haute-Garonne, Tarn a Tarn-et-Garonne.

Úřady varují rizikové skupiny, především staré, oslabené a nemocné lidi, aby nepobývaly na slunci. Francie dosud nezapomněla na rok 2003, kdy si tu mimořádná vlna veder v kombinaci s nedostatečně připravenými opatřeními vyžádala 15 000 obětí na životech.

Reklama

Výběr článků

Načítám