Hlavní obsah

K nám nejezdi, vzkázala slovenská politická elita maďarskému prezidentovi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Nejvyšší představitelé Slovenské republiky ve středu označili plánovanou soukromou návštěvu maďarského prezidenta László Sólyoma v Komárně 21. srpna za nevhodnou. Podle nich není Sólyom v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy na Slovensku vítaným hostem. Okupace se v roce 1968 zúčastnila také maďarská armáda.

Foto: Antti Aimo-Koivisto /Lehtikuva, Reuters

Maďarský prezident László Sólyom

Článek

"Slovenská republika je už několik týdnů vystavěna hrubým a nevybíravým útokům ze strany oficiálních představitelů Maďarské republiky," uvádí se ve společném prohlášení prezidenta Ivana Gašparoviče, předsedy parlamentu Pavla Pašky a premiéra Roberta Fica. Výběr termínu označili z historického hlediska za necitlivý a netaktní.

"Vnímáme to jako vědomou provokaci vůči Slovenské republice a nemůžeme převzít odpovědnost za důsledky, které přinese, včetně zhoršení slovensko-maďarských vztahů," uvádí se v prohlášení.

Vnímáme to jako vědomou provokaci vůči Slovenské republice a nemůžeme převzít odpovědnost za důsledky, které přinese, včetně zhoršení slovensko-maďarských vztahů.
prohlášení nejvyšších slovenských představitelů

Maďarský prezident se v pátek v rámci soukromé návštěvy zúčastní odhalení sochy uherského krále Štefana (Štěpána) v Komárně. "Je normální, když se státníci členských zemí Evropské unie navštěvují. Termín však považujeme za nevhodný," uvedl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Spanilé jízdy po bývalém Uhersku

Slovenský prezident Ivan Gašparovič označil návštěvu svého maďarského kolegu za nepromyšlené rozhodnutí. Gašparovič však poznamenal, že není překvapený Sólyomovou aktivitou, protože maďarský prezident má rád "spanilé jízdy po státech bývalého Uherska". Gašparovič dodal, že on do Komárna pozvánku nedostal a svoji účast by podmínil tím, že město Komárno by umístilo sochu Cyrila a Metoděje na důstojném místě.

Nyní je umístěna na provizorním místě na budově Matice slovenské, protože město s umístěním této sochy na veřejném prostranství nesouhlasilo.

Gašparovič připomněl, že za podobné neoficiální cesty zakázali Sólyomovi vstup do Srbska a Rumunsko zrušilo přistávací povolení speciálu maďarského prezidenta. "Nechci říct, že bychom měli reagovat podobně, ale možná také ano," dodal Gašparovič.

Slota: Podporuje separatistické snahy

Předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota označil pobyt Sólyoma na Slovensku za provokaci. "Podporuje tím iredentistické snahy maďarských stran na Slovensku, které propagují své autonomistické cíle. Maďarská strana se snaží o zpochybnění Trianonu, který určil rozdělení Evropy po první světové válce," uvedl Slota.

Předseda zahraničního výboru slovenského parlamentu Juraj Horváth označil návštěvu za diplomatickou provokaci v den výročí okupace ČSSR. "Je krajně nevhodné, že maďarský prezident se vydává po stopách okupačních vojsk bývalé Varšavské smlouvy a maďarských tanků, které střílely na naše obyvatelstvo a zválcovaly demokracii na našem území na několik desetiletí," uvedl Horváth.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám