Hlavní obsah

V šachtě, v níž zahynulo 20 slovenských havířů, se opět těží

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Handlová
Aktualizováno

Ve východní šachtě dolů Handlová se necelý týden po explozi, která si vyžádala životy 20 horníků, opět začalo těžit uhlí. Těžba byla dokonce obnovena nedaleko místa exploze, kde jsou stále vysoké teploty. V pondělí večer navíc obyvatele města vystrašil výbuch.

Článek

"Osm horníků začalo pracovat jen kilometr od epicentra výbuchu. Podle dolů jim nehrozí žádné nebezpečí," píše sme.sk Obnovení těžby povolil Obvodní báňský úřad v Prievidzi.

Horníci nad tímto rozhodnutím kroutí hlavou. "Výkony a zisky byly vždy prvořadé, my jsme jen čísla," řekl jeden ze zaměstnanců, který odmítl sdělit své jméno. Vedení dolů tvrdí, že se s těžbou muselo začít co nejdříve. "Důvodem je zabezpečení stability přístupových chodeb, které by v opačném případě mohly podléhat různým tlakovým projevům," uvedla mluvčí dolů Adriana Siváková.

Mluvčí zopakovala, že horníkům nebezpečí nehrozí. "Záchranáři zchlazují oblast v místě požáru dusíkem a pracují na jeho uzavření plavenými hrázemi," dodala Siváková. Záchranáři se do epicentra výbuchu stále nedostali. Z jedné strany se k němu dostali do vzdálenosti deseti metrů a z druhé strany do vzdálenosti dvaceti metrů. Zastavila je vysoká teplota, která stále dosahuje 45 až 48 stupňů.

V epicentru už údajně nehoří, protože neustálé zchlazování dusíkem brání pronikání kyslíku do těchto míst . "Jinak by se oheň pravděpodobně opět rozhořel. Oheň je zatím utlumený," konstatovala mluvčí.

Společný pohřeb dvaceti obětí výbuchu se bude konat tento čtvrtek v Handlové.

Stíhačka vystrašila obavatele

Okolí slovenského města Handlová vystrašil v pondělí večer po osmé hodině silný výbuch. Lidé logicky podlehli panice, že se opakuje tragédie z minulého týdne. Jak však televizi TA3 potvrdil mluvčí slovenského ministerstva obrany Vladimír Gemela zvuk podobný výbuchu způsobila stíhačka, která v oblasti překonala rychlost zvuku. Výbuch bylo slyšet až ve dvacet kilometrů vzdálené Prievidzi.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám