Hlavní obsah

Německo kupuje pražskou ambasádu, Česku nabídlo budovu USA

Právo, Novinky, DPA, nek, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Praha
Aktualizováno

Německo chce koupit od českého státu barokní Lobkovický palác v Praze na Malé Straně, který má pronajatý a provozuje v něm své velvyslanectví. Informovala o tom německá tisková agentura DPA a zájem SRN o budovu potvrdil v pondělí Právu také mluvčí českého ministerstva zahraničí Milan Řepka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Německá ambasáda v Praze

Článek

„Můžeme potvrdit, že MZV o zájmu německé strany ví, ale žádné konkrétní dohody uzavřeny nejsou,“ sdělil Řepka.

Německo usiluje o koupi objektu zejména proto, že ambasáda byla před dvaceti lety dějištěm pohnutých událostí, které vyústily do pádu berlínské zdi a později přispěly ke sjednocení Německa. V létě a na podzim 1989 se na tehdy západoněmecké velvyslanectví uchýlily tisíce občanů bývalé NDR, aby si vymohly možnost vystěhování do SRN. Tu jim vyjednal tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, což zhruba čtyřem tisícům uprchlíků 30. září 1989 z balkónu velvyslanectví také osobně oznámil.

„Tato budova má pro nás velký symbolický význam. Stala se součástí německých dějin,“ tvrdí ministerstvo zahraničí v Berlíně s tím, že by bylo i výhodnější objekt vlastnit než si jej pronajímat.

Obě strany se už dohodly na ustavení odhadce

Německé ministerstvo zahraničí potvrdilo, že se Německo s ČR už dohodly na ustanovení mezinárodního odhadce, který by měl nemovitost ocenit a svou zprávu předložit do konce září. Výměnou za prodej velvyslanectví nabízí německá strana ČR budovu bývalé ambasády USA v Berlíně v centru německé metropole.

Tento objekt na jedné z ulic kolmých na bulvár Unter den Linden je prázdný od loňska, kdy se americký zastupitelský úřad přestěhoval do nového objektu u Braniborské brány. Budova bývalé ambasády USA vyrostla v 90. letech 19. století, údajně jako obchodní dům pro armádu a námořnictvo. Později se stala domem řemesel.

Německo se snažilo odkoupit budovu svého velvyslanectví v Praze už v 90. letech, avšak neúspěšně. „Jedná se o téma, které bylo v minulých letech už mnohokrát diskutováno,“ potvrdil Řepka. V současné době se podle něj konají na expertních úrovních jednání mezi ministerstvy zahraničních věcí, jejichž cílem je „posouzení tohoto záměru především z hlediska výhodnosti pro ČR“, dodal.

Německé straně nyní podle DPA nahrává skutečnost, že české velvyslanectví v Berlíně potřebuje rekonstrukci. Zatím prý není jasné, jak dlouho by celá směna mohla trvat. „Jsme teprve na začátku. Není to věc, která se dá vyřešit za rok,“ citovala DPA Michala Bucháčka z českého velvyslanectví v Berlíně.

Jasné prý není ani to, co by se po směně stalo s nynější českou ambasádou. Byla postavena v roce 1978 v blízkosti bývalého přechodu do americké zóny tehdejšího Západního Berlína Checkpoint Charlie jako velvyslanectví tehdejší ČSSR v NDR podle návrhu architektů Vladimíra a Věry Machoninových. Hnědými skly opatřená betonová stavba s prvky brutalismu, tedy stylu druhé poloviny 20. století, má čtvercový půdorys o rozměrech 50 krát 50 metrů a v posledních letech se stala vyhledávanou kulisou pro módní fotografie či filmy.

Německé ministerstvo zahraničí věří, že se transakce s českou stranou podaří, i když určitě ne k 20. výročí Genscherova legendárního vystoupení na balkóně Lobkovického paláce. „Šance, že dohoda bude do 25. výročí v roce 2014, jsou ale dobré,“ napsala DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám