Hlavní obsah

Atentátník na jihu Ruska zapálil půlku policejní stanice, 19 mrtvých

Novinky,
Nazraň
Aktualizováno

Na jihu Ruska, v ingušském hlavním městě Nazrani, zaútočil v pondělí sebevražedný atentátník s dodávkou plnou výbušnin, uvedla tisková agentura Interfax. Atentátník prorazil bránu policejní stanice a odpálil mohutnou nálož. Podle agentury DPA zemřelo 19 lidí a dalších 64 osob bylo zraněno. Požár zachvátil polovinu budovy policejní stanice.

Článek

„Přibližně v devět hodin moskevského času sebevražedný atentátník, který řídil gazelu (dodávka vyráběná automobilkou GAZ) prorazil vrata policejní stanice. Zajel na dvůr a odpálil nálož, kterou měl v autě," uvedlo ingušské ministerstvo vnitra.Výbuch měl razanci 50 kilogramů klasické trhaviny.

Polovinu policejní stanice zachvátil po explozi mohutný požár, s nímž bojovalo několik hasičských sborů. Následovaly další slabší exploze, zřejmě vybuchovalo střelivo. Oheň na dvoře zcela zničil i několik policejních aut. Nálož odpálil atentátník ve chvíli, kdy se na dvoře rozdělovaly denní úkoly.

Počty obětí se upřesňují. Původně se uváděla jedna obět, pak pět, jedenáct a nakonec 19 s tím, že zemřely i děti. Dalších 64 lidí bylo zraněno. Už první zprávy od korespondenta Intrefaxu hovořily o dvaceti nezvěstných.

Zraněni byli podle ČTK i lidé v sousedním pětipatrovém obytném domě, kde tlaková vlna vyrazila všechna okna.

Jedná se o několikátý teroristický útok v Ingušsku v řadě. Mezi jinými byla 10. června rozstřílena gazela, ve které jela předsedkyně vrchního soudu, jež na místě zahynula. [celá zpráva]

O dvanáct dní později byl spáchán atentát na prezidenta Ingušska Junus Beka Jevkurova, jenž utrpěl těžká zranění. [celá zpráva] Ministr stavebnictví byl zabit ve své kanceláři 12. srpna. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám