Hlavní obsah

Největší loupež šperků byla už druhým pokusem

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Největší loupež šperků ve Velké Británii vyšla dvojici pachatelů až na druhý pokus. Podle britské policie to dokládají nově zveřejněné záběry z průmyslové kamery pořízené dva dny před loupeží.

Článek

Snímky ze 4. srpna ukazují oba pachatele, jak stojí před klenotnictvím Graff Diamonds v luxusní londýnské čtvrti Mayfair, z něhož si o dva dny později odnesli hotovost a šperky v hodnotě přes 1,2 miliardy korun. Kamery prokázaly, že k obchodu dorazili ve stejném voze BMW modré barvy jako při uskutečněné loupeži.

„Domníváme se, že to byla víc než jenom zkouška a loupež plánovali už 4. srpna,“ citovala BBC vyšetřovatelku Pam Maceovou. Policie neví, proč dvojice od akce v poslední chvíli upustila.

O dva dny později se jim loupež zdařila. Uvnitř klenotnictví vytáhli zbraně a donutili zaměstnance lehnout si na zem. Při útěku z obchodu nejméně jednou vystřelili a druhý výstřel zazněl o chvíli později, když se jejich mercedesu postavili do cesty návštěvníci hospody na Dover Street.

BMW, v němž ke klenotnictví přijeli, opustili poté, co s ním narazili do taxíku. Později přesedlali do volkswagenu. Auta měla podle policie falešné registrační značky.

Vypsána odměna milión liber

Muži, kteří měli londýnský přízvuk, policii nadále unikají. Obličeje zachycené kamerami nejsou jejich pravé - měli na sobě masky z latexu. [celá zpráva]

Padesátiletý muž, kterého policie v souvislosti s případem zatkla, byl propuštěn na kauci. [celá zpráva]

Pojišťovny vypsaly za informace vedoucí k dopadení pachatelů odměnu milión liber (asi 30 miliónů korun). Z klenotnictví zmizelo 43 kusů náhrdelníků, náušnic a náramků. Vzhledem k tomu, že byli prodejci diamantů po celém světě na kradené klenoty upozorněni, je podle expertů pravděpodobné, že budou drahé kameny rozděleny a objeví se na trhu ve východní Asii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám