Hlavní obsah

Dva tisíce Němců z masového hrobu v Malborku bylo pietně pohřbeno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stare Czarnowo

Ostatky více než dvou tisíc německých civilistů, kteří zemřeli v roce 1945 a byli pohřbeni v masovém hrobě v polském Malborku, byly v pátek pietně uloženy na německém hřbitově v obci Stare Czarnowo u Štětína. Jde pravděpodobně o oběti obléhání města sovětskou armádou na začátku roku 1945.

Článek

"Nad tím, co se stalo, pociťuji velký zármutek," řekl před začátkem  obřadu německý velvyslanec v Polsku Michael Gerdts. "Zároveň mám ale pocit, že tu je větší odpovědnost, aby Německo a Polsko spolu s ostatními zeměmi pracovaly na tom, aby se nic takového již nikdy nestalo," dodal.

Masový hrob s válečnými oběťmi byl v Malborku v severním Polsku objeven loni v říjnu při stavebních pracích. Oficiální místa přiznávají, že zřejmě nikdy nebude zodpovězeno, kdo tito mrtví byli a kdo je zabil. Testy DNA v takovém rozsahu by totiž byly velmi drahé.

Těla patřila 1001 ženě, 381 mužům, 377 dětem a 357 dalším lidem, jejichž pohlaví ani věk se zatím nepodařilo zjistit. V hrobě nebyly nalezeny žádné osobní věci mrtvých ani zbytky jejich oblečení.

Když se v roce 1945 Rudá armáda blížila k Malborku, měli němečtí civilisté město opustit. Nicméně někteří zůstali. Po těžkých bojích sovětští vojáci Malbork obsadili a poté již bylo pro Němce z města prchnout téměř nemožné. Od té doby se pohřešuje 1840 německých obyvatel Malborku.

Letos 1. září si svět připomene sedmdesáté výročí vypuknutí druhé světové války, která začala vpádem nacistického Německa do Polska. Více než šest milionů Poláků ve válce zemřelo, na území Polska byly postaveny koncentrační tábory, zničeno bylo mnoho památek a hlavní město Varšava bylo z velké části srovnáno se zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám