Hlavní obsah

Německá ultrapravice vyhrožuje černošskému politikovi z CDU

Novinky, Alex Švamberk

Německá ultrapravicová Národní demokratická strana (NPD) vyzvala černošského politika Zaku Shalla z křesťanskodemokratické CDU, aby se vrátil do Angoly, odkud pochází. Shall, který agituje pro CDU na východě Německa, čelí opakovaným výhrůžkám a musí ho od středy hlídat policie.

Foto: Johannes Eisele, Reuters

Zeca Schall před předvolebním plakátem CDU

Článek

NPD Schalla, který má v CDU v Duryňsku na starosti otázky imigrace a multikulturalismu, vyzvala, aby se vrátil do rodné Angoly. „Dnes už tu není potřeba, tak ho chceme povzbudit, aby vyrazil přímo domů do Angoly,“ uvedla NPD a zdůraznila, že Duryňsko, kde Schall žije od roku 1988, by mělo zůstat německé.

Volební plakáty, kde je Schall po boku kancléřky Merkelové a dalších politiků z CDU přelepila nálepkami „Šťastnou cestu domů, Zeko“. Schalla také NPD označila za negra ve znaku CDU.

CDU označila výzvu NPD na nelidskou.

Kovodělník a dobrovolný hasič Schall na výpady reagoval v rozhovoru v časopise Spiegel slovy: „V první chvíli jsem byl šokován. S ničím takovým jsem se dříve nesetkal. Nevidím to jen jako útok na sebe, ale na celou CDU a na všechny demokratické síly v Německu.“

Z kampaně však odmítl odstoupit. „Nebojím se, jsem v pořádku. Jen musím být trochu opatrnější a mám divný pocit, ale pokračuji ve své práci,“ řekl Spiegelu.

Schalla hlídá policie

Duryňský guvernér Dieter Alhaus, také politik CDU, který je na plakátě, mu slíbil, že se mu nic nestane a nařídil mu od středy poskytnout ochranu. Ta hlídá i jeho dům, kam ve středu přišli příznivci NPD, kteří údajně chtěli se Schallem demokraticky diskutovat. Policie je však zahnala. „Přijeli ve velkém autě s reproduktorem před dveře mého domu. Naštěstí tam byli rozestaveni policisté a nařídili jim odjet," řekl Schall.

Policie šetří, zda jednání NPD není rasisticky motivováno. NPD, která je protižidovská, protiimigrační a revizionistická, má podle rozvědky vazby na neonacistické kruhy. NPD má asi 7000 členů a získala křesla v parlamentu dvou státu na východě Německa, mj. v Sasku. Pokus stranu zakázat v roce 2003 nevyšel, protože byly u soudy použity důkazy od placených informátorů.

NPD začala mírnit své projevy a její šéf Udo Voigt uvedl pro CNN, že jí nevadí cizinci, ale nechce, aby působili na politické scéně a vládli v Německu. Schall přitom sám ve volbách neusiluje o křeslo v parlamentu za CDU, jejímž členem je od roku 2004, kdy získal německé občanství. Sám si myslí, že NPD chce takto na sebe přitáhnout pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám