Hlavní obsah

Pachatelé největší loupeže klenotů v Británii měli na obličejích latexové masky

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dva muži, kteří minulý týden v luxusním londýnském klenotnictví Graff´s uloupili šperky za 40 miliónů liber (přes 1,2 miliardy korun) měli přes obličeje nasazené latexové masky. Záběry pořízené bezpečnostními kamerami proto neprozrazují jejich tváře.

Foto: Reuters

Jeden z lupičů klenotů je běloch, druhý je černé pleti, jak ukazují záběry z kamer ve vyloupeném klenotnictví.

Článek

Dvojice využila služeb nic netušícího devětadvacetiletého profesionálního maskéra ze studia ve čtvrti Covent Garden. Přijeli k němu minulý čtvrtek v 11 dopoledne a vysvětlili, že se účastní natáčení videoklipu a potřebují namaskovat.

Maskér, jehož totožnost tisk z bezpečnostních důvodů neodhalil, jim tvář pokryl tekutým latexem, který po uschnutí vytvaroval. Během operace, která trvala čtyři hodiny, jim také upravil barvu vlasů a pleti.

Práci skončil ve tři, muži se pak převlékli z trička a šortek do obleků a podle všeho zamířili přímo do klenotnictví na New Bond Street. Vyloupili je v 16.40 hod.

„Myslel si, že si jej najali, protože měli účinkovat v hudebním klipu, ne aby spáchali největší loupež šperků v dějinách,“ vysvětlil nejmenovaný maskérův přítel.

„Chtěli po něm, aby je udělal staršími. Použil speciální latexový materiál a výsledek ho velmi uspokojil,“ dodal s tím, že studio jeho přítele dostává často zakázky od filmových či televizních společností.

Podle něj byli lupiči během operace „arogantní a studení“.

Vyšetřovatelé zabavili ve studiu kartáče, oděvy a bankovky v hodnotě 450 liber, kterými lupiči za zákrok zaplatili. Poslouží jim při zjišťování DNA podezřelých.

Loupit mohli srbští vojáci

Policie se domnívá, že loupež provedla nejméně pětičlenná banda. The Sun napsal, že může jít o členy tzv. skupiny růžových panterů. Jde o vysoce disciplinované bývalé srbské vojáky, kteří se proslavili smělými krádežemi.

Podle policie byla akce pečlivě naplánovaná. Dvojice při útěku použila několik aut. I když s jedním havarovala, podařilo se jí uniknout. [celá zpráva]

Stejné studio nevědomky namaskovalo i lupiče, kteří v roce 2006 ukradli z bezpečnostní schránky firmy Securitas v hrabství Kent 53 miliónů liber. Pachatelé měli falešné nosy, brady a paruky s pleší.

Reklama

Výběr článků

Načítám