Hlavní obsah

Divoké spekulace kolem unesené finské lodi, možná vezla rizikový náklad

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákladní loď Arctic Sea, která na konci července zmizela v Atlantiku a o níž se spekuluje, že ji unesli piráti, vezla podle expertů možná „velmi nebezpečný náklad“. Nespecifikovali však jaký.

Foto: Profimedia.cz

Loď Arctic Sea

Článek

„Jediné smysluplné vysvětlení je, že loď tajně naložili něčím, o čem nic nevíme. Nezapomínejme, že před naložením ve Finsku kotvilo plavidlo dva týdny v docích v Kaliningradu. Jsem si jist, že nejde o drogy nebo (jiný) ilegální náklad, ale o něco podstatně cennějšího a nebezpečnějšího. Třetí strana pak mohla chtít zabránit splnění dohody mezi zadavatelem a lodí,“ řekl stanici Russia Today šéfredaktor ruského Námořního věstníku Michail Vojtěnko.

Arctic Sea s patnáctičlennou ruskou posádkou plující pod maltskou vlajkou vezla podle oficiálních údajů z Finska do Alžírska dřevo v hodnotě přes milión eur (26 mil. korun). Loď vlastní finská společnost Solchart.

Koncem července podle všeho vnikla na její palubu ve švédských vodách skupina ozbrojených mužů vydávajících se za policisty. Posádku zbila, svázala a vyslýchala, jako by šetřila pašování drog. Útočníci prý po 12 hodinách loď opustili.

Naposledy pak Arctic Sea kontaktovala britskou pobřežní hlídku 29. července v Lamanšském průlivu, podle některých zpráv ale mohl mluvit i jeden z únosců. Potvrdil Britům pozici a cíl v Alžírsku a loď proplula Lamanšským průlivem. Podle deníku The Guardian varoval o pár hodin Interpol britské úřady, že by loď mohla být v rukou únosců. [celá zpráva]

Dva dny na to loď spatřili v Biskajském zálivu, poté byla ještě zpozorována portugalským hlídkovým letadlem, avšak portugalskými vodami podle tamních úřadů už neproplula.

Plavidlo hledá ruská flotila

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve středu nařídil pátrání po zmizelé lodi, do kterého se zapojily ruské lodě, radary a satelity. Armáda má zmizelou loď najít a „v případě potřeby osvobodit“. Příbuzní posádky poslali v úterý dopis i premiérovi Vladimiru Putinovi, ve kterém jej prosí, aby stát využil všech možností k nalezení námořníků. „Je pro nás velmi důležité, aby se naši drazí vrátili domu živí a zdraví,“ citoval z dopisu list The New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám