Hlavní obsah

V Handlové našli těla už všech 20 zavalených horníků

– Bratislava

Záchranáři ve slovenské Handlové našli už všech 20 těl obětí, které byly zavaleny při pondělním výbuchu důlních plynů. Oznámila to ve středu televize TA3. Při výbuchu zahynuli horníci i záchranáři, kteří se snažili uhasit požár v nepoužívané štole hnědouhelného dolu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Lidé v Handlové uctívají oběti důlní havárie.

Článek

Slovensko ve středu uctilo oběti pondělního důlního neštěstí státním smutkem. Vlajky bylyspuštěny na půl žerdi, většina deníků vyšla s černými titulními stránkami, některé rozhlasové a televizní stanice upravily svůj program, zakázány byly hazardní hry.

Na dole v Handlové se mezitím záchranáři dostali k poslední oběti poblíž místa výbuchu, který tragédii způsobil. Mluvčí společnosti Hornonitrianské doly Adriana Siváková potvrdila, že dvě těla byla nalezena v noci na středu, jedno další během dopoledne, a odpoledne pak byla objevena poslední oběť.

Těla jsou postupně převážena na patologii do Bojnic, odkud poputují na soudní pitvu a k určení DNA do Martina. Rozbor DNA se zdá nutný, protože už úterní zprávy uváděly, že oběti nelze na pohled identifikovat.

Pochybnosti o dodržování předpisů

Televize TA3 oznámila, že příbuzní se už v úterý setkali s vedením Hornonitrianských dolů, ale že setkání poznamenaly výčitky na adresu společnosti a mnoho nezodpovězených otázek. Ty se týkají hlavně toho, zda byly v havarijní situaci dodrženy všechny bezpečnostní předpisy, ale i toho, zda se na šachtě, zařazené do kategorie nebezpečných, mělo vůbec těžit.

Postiženým rodinám se dál snaží jejich situaci ulehčit pracovníci centra pomoci. Nejčastější otázky na ně se týkají dalšího zabezpečení rodiny, nároku na vdovské a sirotčí důchody, postupu při splácení úvěrů i zajišťování pohřbu.

V Handlové už v úterý večer vzpomínaly na oběti stovky místních obyvatel se zapálenými svíčkami. U sousoší horníků zapalovali lidé svíčky i během středy. Stanice TA3 podotkla, že přijíždějí i lidé z jiných koutů Slovenska.

Neštěstí se stalo 330 metrů pod povrchem. Zahynuli horníci i záchranáři, kteří se snažili uhasit požár a které zasáhl výbuch plynu. Dalších devět lidí utrpělo lehká zranění. Počtem dvaceti mrtvých jde o jednu z nejhorších tragedií v dějinách samostatného Slovenska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám