Hlavní obsah

Rusko dá na nové vojenské základny v Abcházii miliardy

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suchumi

Rusko v příštím roce uvolní na výstavbu svých vojenských základen v Abcházii nejméně 15 miliard rublů (na 8,5 miliardy korun), aby lépe ochránilo hranice tohoto gruzínského odštěpeneckého regionu. Středeční oznámení premiéra Vladimira Putina citovala agentura AP.

Foto: Pool, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Putin učinil závazek při rozhovoru s abcházskými médii v den výročí vyhlášení příměří v loňském konfliktu s Gruzií, v němž Tbilisi ztratila nad Abcházií a Jižní Osetií kontrolu. Rusko později uznalo samostatnost obou regionů. Gruzie nadále považuje oba regiony za nedílnou součást svého území.

Jižní Osetii už minulý měsíc svou návštěvou podpořil ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Putin se při návštěvě Abcházie sešel s prezidentem Sergejem Bagapšem a oba položili věnce u památníku pro padlé v bojích za osamostatnění v letech 1992 až 1993.

Ruský premiér Abcházii pro letošek i nadcházející rok slíbil také pomoc ve výši 2,5 miliardy rublů (asi 1,5 miliardy korun).

Foto: ti, Právo

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Výběr článků

Načítám