Hlavní obsah

Antonov přepraví nejtěžší kusový náklad v dějinách

Frankfurt nad Mohanem

Dosud nejtěžší náklad tvořený jediným kusem zboží převeze v úterý v noci z Frankfurtu nad Mohanem do arménského Jerevanu obří letadlo Antonov 225. Jde o elektrogenerátor pro plynovou elektrárnu u Jerevanu, který váží 190 tun.

Foto: ČTK

Nakládání elektrogenerátoru do letounu An-225

Článek

Během úterka byl náklad naložen a ještě před půlnocí má letoun odstartovat, řekla agentuře DPA mluvčí letiště Maria Horbertová.

Generátor má už za sebou dlouhou cestu. Vyroben byl v Jižní Koreji a přivezen námořní lodí do Rotterdamu. Odtud cestoval lodí po Rýnu a Mosele do Longuiche v Sársku, kde byl přeložen na gigantický podvalník a dovezen na frankfurtské letiště Hahn. Toto letiště bylo zvoleno jen proto, že bylo přístupné pro nadměrný podvalník.

Původně se s rekordním letem počítalo již 2. srpna, objemnost nákladu však způsobovala po trase drobná zdržení. I úterní překládání do letadla mělo být podle plánu hotovo během dopoledne, nakonec se však protáhlo až do večera.

Rekordně nejtěžší náklad, který Antonov 225 dosud přepravil, vážil 247 tun. Byly to mechanické součásti pro ropovod, které v červnu 2004 vezl z Prahy do Taškentu. Nynější náklad v podobě elektrárenského generátoru je sice zřetelně lehčí, ale zato jde o jediný obrovský kus, s nímž je manipulace mnohem obtížnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám