Hlavní obsah

Slovenský záchranář se měl za týden vrátit domů, zahynul s ostatními v dole

– Handlová
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Důlní záchranář Róbert Nagy (48) z Dolů Dolina ve Veľkém Krtíši se těšil, že má práci a doufal, že mu vydrží až do důchodu. Toho se však nedožil. Zemřel společně s dalšími 19 lidmi při pondělním výbuchu v dole v Handlové.

Článek

Družstvo záchranářů z Veľkého Krtíše mělo podle serveru pravda.sk od minulého pátku službu na hlavní záchranářské stanici v Prievidzi. Nagy patřil mezi nejzkušenější. Jako horník a následně jako záchranář pracoval 29let, z toho 25let v podzemí. Práci si moc cenil. V regionu Veľkého Krtíše je totiž vysoká nezaměstnanost. Kdybych přišel o práci v tomto věku, už o žádnou nezavadím, říkával.

Nagy žil se svou současnou partnerkou 17 let a mají spolu šestiletého syna. Jeho bývalý švagr Milan Havrila s ním držel kontakt i po rozvodu s jeho sestrou. "Robo byl vždy kamarád. Když jsme se potkali, popovídali jsme si, zažertovali," uvedl.

Na místě neštěstí v Handlové se objevil také generální ředitel dolů ve Veľkém Krtíši Andrej Šterbniský.

"Čtyřčlenná partie našich záchranářů byla na týdenním pobytu v Handlové od pátku. Příští pátek se měli vrátit domů. Tři z nich šli v pondělí hasit požár, technik zůstal na povrchu," poznamenal. Společně s Nagyem zahynuli z této partie také Róbert Régh a Peter Pupala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám