Hlavní obsah

Ukrajina ohrožuje dodávky plynu do Evropy, pohrozil Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv obvinil Ukrajinu, že usiluje o přerušení hospodářských vztahů s Ruskem a ohrožuje bezpečnost dodávek plynu do Evropy. Napsal to v otevřeném dopise svému ukrajinskému protějšku Viktoru Juščenkovi.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

„Máme dojem, že se Kyjev konzistentně snaží narušit tradiční ekonomické vztahy s Ruskem, zejména v energetickém sektoru. V důsledku toho je ohroženo ustálené užívání fakticky společné sítě plynovodů, které zajišťují energetickou bezpečnost Ruska, Ukrajiny a mnoha evropských států,“ uvedl ruský prezident.

Medvěděv rovněž vyčetl Juščenkovi snahu začlenit se do NATO, kritiku loňského vojenského zásahu Ruska v Gruzii, pokusu zkomplikovat působení Černomořské flotily na Krymu, vměšování se do záležitostí pravoslavné církve, či přepisování dějin při líčení hladomoru na Ukrajině za Stalinovy vlády.

Dodal, že Moskva proto odložila příjezd nového ruského velvyslance do Kyjeva. 

Reakce na Ukrajině

Dopis měl na Ukrajině velkou odezvu, prozápadní politici jej odsoudili jako vměšování. "Jsem přesvědčen, že tímto prohlášením zahájila Ruská federace svou kampaň k prezidentským volbám na Ukrajině," řekl podle agentury Interfax poslanec za proprezidentskou stranu Naše Ukrajina Andryj Parubyj.

"Rusko dělalo a bude dělat vše možné, aby na Ukrajině přivedla k moci kandidáta vyhovujícího Kremlu, který by byl vůči Moskvě mnohem loajálnější," dodal s tím, že Medveděvův dopis tak představuje "zahájení očerňovací kampaně proti Juščenkovi".

Prezidentský kandidát proruské Strany regionů Viktor Janukovyč naopak uvedl, že pokud bude zvolen, chce zlepšit vztahy s Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám