Hlavní obsah

Slovensko oplakává všech 20 horníků, nebylo možné je zachránit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Slovenští záchranáři našli těla zatím sedmi obětí výbuchu v dole v Handlové, který v pondělí ráno pohřbil celkem 20 horníků. "Záchranáři se dostali do vzdálenosti 65 metrů od předpokládaného epicentra. V těchto místech jsou podmínky stále neslučitelné se životem a neumožnily přežití ani jednomu z dvaceti horníků," uvedl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

Foto: Genserek Eduard, ČTK

Záchranáři jdou k šachtě v areálu slovenského dolu Handlová.

Článek

Původně se uvádělo osm nalezených těl. Generální ředitel Hornonitranských dolů Peter Čičmanec na ranní tiskové konferenci potvrdil, že záchranáři zatím našli sedm těl. "V noční směně pracovaly tři čety záchranářů, které vynesly šest těl mimo postiženého místa. Sedmé tělo je v prostoru, kde dosahuje teplota 38 stupňů a koncentrace kyslíku dosahuje 19 procent. Tento prostor je nutné ochladit," uvedl Čičmanec.

Foto: Genserek Eduard, ČTK

Záchranáři jdou k šachtě v areálu slovenského dolu Handlová.

Primátor Handlové Rudolf Podoba uvedl, že z dvaceti obětí bylo 13 obyvateli města. "Je to pro nás obrovská tragédie," dodal. Letos uplyne 100 let od zahájení průmyslové těžby uhlí na Slovensku, která začala právě v dolech v Handlové. "Město připravovalo oslavy. Po této tragédii rušíme regionální oslavy Dne horníků," konstatoval primátor.

Zemřeli při výbuchu

Podle ministra je možné konstatovat, že všech dvacet horníků zahynulo v okamžiku výbuchu. V místě exploze byla ještě v nočních hodinách příliš vysoká teplota, nízká koncentrace kyslíku a naopak vysoká hladina oxidu uhelnatého, kterou přístroje ani nedokázaly změřit.

"Záchranáři tyto hodnoty naměřili 14 hodin po výbuchu. V okamžiku výbuchu byly tyto podmínky ještě mnohem horší," dodal ministr. Podle ředitele dolu Petra Čičmance budou záchranné práce pokračovat. "V místě výbuchu je teplota 38 stupňů. Místo bude nutné zchlazovat, aby záchranáři mohli pracovat dál," uvedl.

Premiér Robert Fico vyjádřil hlubokou soustrast všem pozůstalým. "Je to obrovská tragédie. Vláda Slovenské republiky bude mít v úterý mimořádné zasedání, kde projednáme návrh na vyhlášení státního smutku. Vláda je připravena poskytnout finanční pomoc pozůstalým," uvedl Fico. Vláda podle něj také dohlédne na vyšetření tragédie.

Ministr vnitra Robert Kaliňák potvrdil, že bylo zahájeno trestní řízení ve věci obecného ohrožení.

Výbuch v Handlové se stal nejtragičtějším důlním neštěstím v historii Slovenska
1917 - výbuch plynu si v Handlové vyžádal 6 obětí
1924 - při výbuchu metanu zahynulo v Handlové 5 horníků
1929 - výbuch plynu v Handlové si vyžádal 7 mrtvých
1992 - do šachty v Handlové pronikla voda usmrtila 4 havířů
2006 - rozbahněná hornina v Dolech Nováky zabila 4 lidi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám